Niet het allerleukste onderwerp, maar laten we het er toch eens over hebben: zelfbestraffing. Zelfbestraffing is namelijk een zielsprogramma wat bijna alle mensen in hun onderbewustzijn hebben. We leggen er je meer over uit.

Wat is zelfbestraffing?

Zelfbestraffing is in feite jezelf niet alles gunnen. Er zijn heftige en zichtbare vormen van zelfbestraffing, zoals zelfmutilatie. Maar zover hoeft het niet te gaan. Je hoeft geen Dobby te zijn (voor de niet-kenners: dat is de huiself van Harry Potter die zichzelf fysiek bestraft). Het kan zijn dat je jezelf kleiner maakt dan nodig. Jezelf wegcijfert. Of andere mensen op een voetstuk plaatst. Of dat jij de regie over jouw leven in handen van een ander legt. Of dat je ongemakkelijk wordt als het te goed met je gaat. Dan gaat je systeem vanzelf opnieuw drama creëren. Als zelfbestraffing dus. Boetedoening.

Jij ook aan de zelfbestraffing?

Hoe weet je of jij ook zelfbestraffing in je onderbewustzijn hebt? Aangezien dit niet ons eerste leven is, kun je er haast vanuit gaan dat je het hebt. Gun jij jezelf alles of toch niet helemaal? Ontvang jij wat het leven jou te bieden heeft? Kun en durf je, zonder schaamte, aan te geven bij een ander wat jij nodig hebt? Vraag jij überhaupt om hulp? Jij mag jezelf onvoorwaardelijk het allermooiste leven gunnen en daar volledig van genieten, zonder schaamte of schuldgevoel.

Oh, jeeh… dit gaat veel te goed

Als er een fase in je leven is, waarin alles goed gaat. Hoe voel jij je dan? Bekruipt je dan het gevoel van: ‘oh oh, dit gaat veel te goed. Shit will happen in 3, 2, 1…?’ Vaak ga je dan zelf op zoek naar hoe je dit kunt verzieken. Je gaat jezelf als het ware devalueren. En dit doen echt ontzettend veel mensen. Zoveel zelfs dat je bent gaan geloven dat het normaal is. Nu hoef je daar niet meteen de oplossing voor te zoeken. Bewustwording is al een hele stap. Maar deze zelfbestraffing komt altijd ergens vandaan. 

‘Door jezelf al het goede te gunnen, gun je het alle anderen ook.’

Waar komen zelfbestraffing programma’s vandaan?

Zelfbestraffing komt vaak voort uit religieuze levens. Nu gaan wij uiteraard niet tegen kerken, moskeeën of tempels aanschoppen. Iedereen is daarin vrij om te geloven wat je wil. Maar als er heel veel beperkende regels zijn, dan kan dat ook een beperkende ervaring voor je ziel zijn. Je wordt namelijk heel erg op je plek gehouden. Als je in een hele strenge orde zit, dan kan het zijn dat jou verteld wordt dat je gezondigd hebt. En dat geloof je dan. Zo ga je boetedoening doen voor wie jij bent. Onthoud, alsnog heb je zelf gekozen dat je dit wil meemaken. 

Veel oorzaken

Er zijn heel veel oorzaken voor zelfbestraffing. Het kan van alles zijn! Familiepatronen, oorlogen, ongelukken en ander leed. Je kunt jezelf ergens de schuld van geven of je hebt een ander iets aangedaan of verraden. Er zijn pallets vol van situaties die het blikje zelfbestraffing opentrekken. Kijk maar eens rustig om je heen, naar de mensen die je kent. Herken je deze patronen bij hen? Wie gunt zichzelf nou onvoorwaardelijk de wereld, zonder egoïstisch te zijn?

Als jij jezelf in zelfbestraffing herkent, dan kun je er mee gaan spelen. Dat biedt veel mogelijkheden. Je kunt hier namelijk ook mee stoppen. Het kan stoppen bij jou. Als je jezelf erop betrapt dat je het weer doet, zet dan de tijd stil. Zoom uit. Wees je er bewust van en probeer ‘t eens anders. Deze bewustwording is al het halve werk. Dat is al een essentieel deel van de heling. En vergeef jezelf. Het leven is een grote aaneenschakeling van vergevingsprocessen. Je wist toen niet beter en dat is oké. Je weet niet, wat je niet weet. Haal de energetische lading er vanaf en geef jezelf ruimte voor nieuwe, mooie dingen en persoonlijke groei. Je bent het 100% waard. Niet maar 27%