De hobby van je hoofd, je verstand en je ego, is om in zinloze loopjes rond te draaien. Het kan je absoluut gek maken en je zal de eerste niet zijn. Heel veel denken en in je hoofd zitten, helpen zelden om de oplossing te vinden. Er zijn natuurlijk methodes om uit je hoofd te komen. Je kunt je sowieso afvragen wat voor zin het heeft om veel te denken over iets waar je niet uit gaat komen. Maar… dat is vaak niet genoeg afleiding voor je hoofd. Zeker niet als je op zoek bent naar controle.

Controle

Zelf zat ik eventjes extreem veel in mijn hoofd. Uren nadenken en piekeren, in combinatie met een terugvalletje in mijn favoriete domein ‘controle’. Overal waar ik kwam, hoorde ik het liedje Multicolor. In deze rationele denk-bui vind ik het even gewoon toeval. Normaal ben ik best alert en aanwezig met een boodschap oppikken, maar dit keer heeft mijn hoofd er écht geen zin in om toe te geven. Denk, denk, denk, denk. Ik heb zelfs de schepping een complimentje gegeven dat dit concept van afgescheidenheid bijzonder goed in elkaar zit. Well done. Wat al dat denken me heeft opgeleverd? Hoofdpijn en zo’n onrustig zenuw triloog. Misschien beter gaan luisteren naar mijn lichaam.

Geef wél op

Ik weet hoe dit spelletje werkt. Ik ken de voordelen van het loslaten en het volgen van je hart. Maar dat blinde vertrouwen en volgen van mijn hart heeft me ook veel pijn gedaan. Dus ik wil graag ietsje meer zekerheid dat dit nooit meer gebeurt. Denk je dat ik deze zekerheid ga krijgen. Of jij? Nee, hoor. Dus ik geef het op. Je moet soms juist opgeven om vooruit te kunnen. Ik zou zo graag dingen af willen kaderen. Ik zou zo graag bepaalde concepten zwart-wit willen maken. Maar dat is nou eenmaal niet de bedoeling van het leven. Of überhaupt de aard van wie wij zijn. Vannacht ging Multicolor ‘on repeat’ door mijn hoofd. Dus ik heb toch de échte lyrics opgezocht in plaats van mijn zelfverzonnen teksten van liedjes. Nogal passend, mooi en ik vond er rust in. Zelfs mijn hoofd.

The temporary tones of the skyRemind me that we’re always evolvingNothing’s ever black and whiteSo it’s you and I, and it’s allMulticolor

Niet zwart-wit denken

Het is niet zo gek dat onze hoofden overuren maken. Het is een logisch gevolg van wat we gewend zijn te doen en wat ons aangeleerd is. We zijn vaak gewend om zwart-wit te denken, alles in hokjes te plaatsen en grip op de situatie te willen hebben. Je hoopt dat dit zin heeft en lukt op een dag, maar het werkt gewoon niet. In deze tijd zelfs nog minder dan ooit. Het is namelijk juist de bedoeling om meer naar je intuïtie te gaan. Je perspectief te verbreden. In het loslaten en de overgave zit het grote ontvangen. Door niet af te kaderen, geef je jezelf ruimte. Door geen conclusies te trekken, blijf je in beweging. Heel veel denken werkt dus zelden. Oftewel: denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart-wit… maar in de kleur van je hart.

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >