Het is niet ‘t makkelijkste wat er is, maar vergeving is naast dankbaarheid ontzettend belangrijk. Het vergeven van een ander, maar ook van jezelf. Met vergeving kun je namelijk een hoop winnen. Als je oprecht kunt vergeven, laat je namelijk de energetische lading op een bepaalde situatie los.

Waarom is vergeven zo belangrijk?

We zijn als mensen gewend om in dualiteit te denken: goed vs. slecht. En vaak creëren we met zijn allen situaties die anders zijn dan de ultieme perfectie. Dus je doet dingen die je als ‘slecht’ classificeert. En als iemand jou iets aandoet, gaat dat ook rechtstreeks naar hetzelfde hokje ‘slecht’. Logisch. Maar door jezelf of een ander te vergeven, creëer je een schone lei. Je laat iets achter en door dit te doen, werk je ook aan je eigen frequentie.

Wat is vergeving energetisch?

Vergeving betekent dat je het oude opgeeft, zodat het nieuwe kan ontstaan. Je creëert daarmee ruimte. Vergeving is het loslaten van oude energie om daarna gewoon lekker door te gaan. Wat er ook is gebeurd, zolang jij er energie op vasthoudt, moet jij er mee dealen. Niemand anders. Vergeving is een energie om je hiervan te bevrijden. Dat kan niemand voor jou doen. Dat moet je écht zelf doen. 

‘To forgive is the highest, most beautiful form of love.’

Au, dat doet pijn

Waarom vinden de meeste mensen het zo moeilijk om te vergeven? Dat is simpel: dat is je ego. Er kan een bepaalde trots, schaamte, pijn of vingerwijzen aan kleven. Want als je iemand anders bijvoorbeeld niet meer de schuld kan geven waarom jij in een bepaalde situatie zit, ligt die verantwoordelijkheid dan toch bij jou? Ai en au. Maar als het je lukt om te vergeven, stijg je boven jezelf uit. Zolang je in je ego blijft hangen, is vergeven een no go area. Het is interessant om er eens bij stil te staan, als je weerstand voelt op vergeving. Daarbij willen we niet doen alsof ‘t niks is, wat mensen elkaar aandoen. Pijn en verdriet zijn echt. Maar hoe lang wil jij daar mee rondlopen?

Vergeef jezelf

Je hebt jezelf vast ook iets te vergeven. Dat hoeft niks groots te zijn. Maar nobody is perfect. Er is altijd iets te vergeven en daar kun je veel mee winnen. Zo laat je namelijk steeds meer los. Je kunt ook het leven zelf vergeven. Dat het is, zoals het is. Er zijn veel mensen die als het ware ageren tegen het leven: ‘Ik ben het er helemaal niet mee eens met hoe het leven mij behandelt!’ Terwijl tja, nobody said it would be easy. Zoals te verwachten: zelfvergeving kan niemand voor je doen. Dit kun je niet uitbesteden. Als je denkt dat het allemaal wel zonder vergeving oplost? Dikke neus drie bier.

Hoe kun je vergeven?

Natuurlijk weet jij zelf ‘t beste hoe je dit wil doen. Maar misschien heb je iets aan de wijze aanpak? Loop eerst rustig om het onderwerp heen. Stap dus in de rol van observeerder, ook al gaat de situatie jou persoonlijk aan. Hoe wil jij vergeven? Gewoon stilletjes? In een gesprek? Je voelt het vanzelf wel. Is het nog te moeilijk om te vergeven? Vraag jezelf dan af: ‘waarom heb ik daar nou zo’n moeite mee?’ Als je er nog niet helemaal bij kan of toch nog te boos bent bijvoorbeeld, hebben we een handigheidje voor je om negatieve energie van iets af te halen. 

‘Forgiveness does not change the past, but it does enlarge the future.’

Hoe haal je energie van iets af?

Voel je bepaalde emoties bij een situatie die jou in de weg zit? Dan kan het helpen om lekker los te gaan op papier. Zo haal je de energetische lading er af. Dit kan handig zijn als je boos bent op iemand of een situatie. Of teleurgesteld. Of geïrriteerd. Als je het opkropt, dan blijf jij er namelijk mee zitten. Dus schrijf het van je af. Als iedereen dat wat vaker zou doen, zou ’t veel ruzies kunnen schelen.

Schrijf het van je af:

  1. Pak een leeg blaadje of een leeg Word bestand op je laptop. 
  2. Ga he-le-maal los. Zonder remming. Schrijf alles wat je voelt en dwarszit. Niet nuanceren. Geen perfecte zinnen. Gewoon gaaaaan (schelden mag met ziektes en geslachtsdelen). Schrijf zo lang als nodig. Met zoveel details als je wilt.
  3. Bestand opslaan? Neen! Never ever opslaan. Niet teruglezen. Weg ermee. Verwijder het bestand of steek het papier in de fik. Het gaat niemand iets aan. Dit is enkel en alleen om te verwerken. For your eyes only.

Waarom werkt dit? Jouw vingers kunnen niet zo snel typen, als jij kunt denken. Dus je vertraagt automatisch. Zo krijg je meer inzicht. Je ontlaadt daarbij alles omdat je het onverbloemd op papier zet. Zo kun je makkelijker dingen loslaten en haal je die energie er van af. Dit kun je toepassen op heel veel verschillende situaties. Maar nogmaals: vernietig het bestand en type ook niet in een leeg e-mailbericht met een aanhef naar de persoon waar het omgaat. Dan heb je namelijk jezelf daarna weer een hoop te vergeven.

Ik kan het niet

Kun je niet vergeven? Dan is de vraag: kun je het niet of wil je het niet? Kunnen en willen zijn familie van elkaar. Je ego is vast geraakt of gekrenkt. Dat is ook echt niet leuk. Maar je hoeft er niet je hele leven aan vast te zitten. Er is altijd wel iets mogelijk. Alles wat ooit is ontstaan, gaat ook een keer opgelost worden. En misschien is het wel echt te vroeg. Dat kunnen wij niet voor jou inschatten. Voor alles is een tijd en plaats. Één van de regels van de Nieuwe Balans Energie

Vergevingsritueel:  ho’oponopono

Een andere manier om te vergeven is: hoʻoponopono (ho-o-pono-pono). Dit is een oude Hawaïaanse manier van vergeving. Dit kun je richting jezelf, een ander, de Aarde of het leven doen. Onderstaande vier zinnen zijn het mantra. 

I am sorry
Please forgive me
I love you
Thank you