Oordelen. Wat zijn we daar toch goed in. Vooroordelen vinden we ook heerlijk. Alles in hokjes duwen. Dat ruimt lekker op. Maar daar doen we Right Here niet aan mee. We gooien die hele kast met al die hokjes op zijn kop.

Als je spiritueel bent dan…

Als je spiritueel bent, dan… dan niks. Er is namelijk geen draaiboek of standaard mens die spiritueel is. In feite zijn we het namelijk allemaal. Eén van de belangrijkste redenen om met Right Here te starten, is het ontkrachten van het dubieuze imago van spiritualiteit. Al die vooroordelen over spiritualiteit. Juist dat schimmige beeld  zorgt voor een hoge drempel om hierin te duiken. Terwijl het voor iedereen is.  We komen namelijk allemaal uit dezelfde Universele soep. Wij gunnen het iedereen om bepaalde persoonlijke issues en situaties vanuit een breder perspectief te kijken. Het zou jarenlang kopzorgen en zelfs fysieke pijn kunnen schelen.

Goed, even een opdracht(je):

Doe je ogen dicht en stel jezelf deze vraag: wat is het eerste wat in je opkomt bij spiritualiteit?

10 x Vooroordelen spiritualiteit

1. Spirituele mensen hebben gewaden aan en een kralenketting om
Nee, je ziet niet aan kleding of iemand wel of niet met spiritualiteit bezig is. Niet alle spirituele mannen hebben een witte linnen broek aan, een kralenketting van kristallen om en een staart. Niet alle spirituele vrouwen hebben een veer in hun oor en een dromenvanger om hun nek. Dat verkeerde beeld mag je per direct in de prullenbak gooien. Er is geen dresscode.

2. Spirituele mensen zijn altijd zen
Nou, nee. Mensen die met spirituele ontwikkeling bezig zijn, zijn niet de hele dag in de weer met licht en liefde. Het gaat er ook vooral om de donkere kanten in jezelf aan te kijken. Het zogenoemde schaduwwerk. Daar moet je moed voor hebben. En dat kan pijn doen. En je omgeving ziet dat ook aan je als je door wat oude trauma’s heen ploetert. Dat is lang niet altijd zen. Het gaat om bewustzijnsverandering. En dat gaat met vallen en opstaan.

3. Spirituele mensen geven niks om geld
Als je spiritueel bent, wil dat niet zeggen dat je al je bezittingen weggeeft en voor eeuwig gaat dansen in het bos, levend van de vrije energie. Je mag genieten van geld. Je mag genieten van luxe. Alles mag. Geld is namelijk neutraal. Het ligt eraan wat je ermee doet of het negatief of positief is.

4. Spirituele mensen zijn zwak
Hahahaha. Yeah, right. Om dichter naar je gevoel te gaan, ben je niet zwak… je bent sterk. Je bent dapper. Je bent alles behalve zwak, als je kwetsbaarheid toont. Je bent zelfs een held als je in een tamelijk harde, rationele en oordelende samenleving je visie op alles durft te veranderen en bij jezelf blijft.

5. Spirituele mensen zijn een beetje eng
Als je iemand voor je hebt staan met een sterke intuïtie, dan kan dat een beetje onwennig zijn. Als je iets te verbergen hebt. Want ja, mensen met een hoger bewustzijn, voelen vaak meer. Dus ook als er iets niet klopt. Energy never lies. Het kan zijn dat ze aanvoelen als je negatief over ze praat. 

6. Spirituele mensen eten geen vlees of vis
Ook dat is niet per se waar. Natuurlijk hebben dieren bewustzijn, maar een krop sla eigenlijk ook. En er zijn veel mensen die moeite hebben om dieren te eten als ze zich daarvan bewust worden. Maar het is niet zo dat je geen vlees meer mag eten als je spiritueel bent. Je bepaalt dat allemaal zelf. Jij weet wat goed voor jou voelt.

7. Spirituele mensen zijn bomenknuffelaars
Spirituele mensen hebben heeeeeel waarschijnlijk echt wel enorm veel liefde voor de natuur. Maar het wil niet zeggen dat je bomen moet gaan knuffelen. Dat mag je allemaal lekker zelf weten.

8. Spirituele mensen zoeken een uitvlucht voor de realiteit
Ze zijn er vast. Mensen die een uitvlucht zoeken in spiritualiteit. Net zoals er mensen zijn die een uitvlucht zoeken in alcohol, drugs, affaires, Tony Chocolonely, Netflix of social media. Maar spiritualiteit is geen uitvlucht voor de realiteit. Het is juist een zoektocht naar hoe je zelf in elkaar steekt. Of hoe de mens in elkaar steekt. Je gaat juist de confrontatie aan met jezelf.

9. Spirituele mensen zijn zweverig
Misschien popt er een beeld bij je op van iemand die met een zalvende stem zegt: ‘alles is een illusie, we zijn allemaal licht.’ Typetje: zweverig. Maar dat is geen synoniem voor spiritualiteit of bewustzijnsverandering. Het is juist de kunst om met beide voeten op de grond spiritueel te zijn. Het goed in je lijf zitten, is minstens zo belangrijk als het heldere lijntje met hierboven. Nuchtere spiritualiteit behoort ook tot de opties.

10. Jouw vooroordeel
Misschien heb je nog wel een vooroordeel dat hier niet bij staat. Wij staan ook open voor jouw visie. Dus vul ‘m maar in.­

Kortom: er is geen standaard spiritueel type. We zijn het namelijk allemaal. Alleen sommige mensen zijn angstig voor het onbekende en gaan tot de laatste adem niet toegeven dat ze spiritueel zijn. En veel mensen denken: eerst zien, dan geloven. Er is niks mis met een nuchtere kijk op dingen. Maar als je jezelf beter wil leren kennen, jezelf wil ontwikkelen en wil groeien, dan ga je toch richting je gevoel. Je hart. Het echte jij. Het feit dat er misschien nog niemand in jouw omgeving hiermee bezig is, zegt niks. Misschien ben jij de eerste die de stap zet. En wie weet wie je nog meer meeneemt.

Spiritualiteit is maar een door de mens bedacht woord. Voor ons staat het synoniem voor ‘alles in het leven’ en bewustzijnsverandering. Zo is dansen op je favoriete muziek net zo spiritueel als yoga. Zo kan hardlopen net zo meditatief werken als daadwerkelijk mediteren in de lotushouding. Er is géén handboek voor spirituele ontwikkeling en iedereen maakt een eigen unieke reis. Dat is nou juist het mooie ervan. Laat je dus niet in een hokje duwen. Plak die labels van vooroordelen over spiritualiteit maar ergens waar de zon niet schijnt. Jij bent jij. En je bent fantastisch.

Dus nog een keer…

Doe je ogen dicht, glimlach en steek een fictieve middelvinger op naar alle vooroordelen rondom spiritualiteit. Do it your way.