Net als zoveel andere mensen was is ik me voorheen zelden tot nooit bewust van mijn ziel. Ik leefde voornamelijk vanuit mijn hoofd. Ik stelde vaak doelen en werkte daar hard aan. In combinatie met mijn wilskracht dacht ik dat ik veel kon bereiken. Dat het leven maakbaar was. Maar van de één op de andere dag ging er een lichtje aan, waardoor er van alles in elkaar klikte. Zo’n wake-up is een mooie ervaring. Maar dan, hè? Je bent nog steeds hier, mens, op Aarde. 

Vaag verhaal

Er zijn veel mensen die dit meemaken, zo’n wake-up call of spirituele ontwaking. Sommige mensen of nieuwetijdskinderen worden al ontwaakt geboren. Maar ze hangen dit niet allemaal aan de grote klok. Ze houden dit voor zichzelf. Ik was er zelf zó enthousiast over dat ik dit met iedereen wilde delen. Alsof je bij een super restaurant bent geweest en iedereen tipt: ga daar eten! Of dat nou zo wijs was? Mwoah. Maar ik zag zoveel mogelijkheden. Dat gunde ik iedereen. Maar één ding zag ik niet: niet ieder mens gaat hier in dit leven voor openstaan. En dat hoeft ook niet. Niet iedereen hoeft zo actief met bewustzijnsverandering aan de slag te gaan. In de eerste fase had ik best een vaag verhaal: ‘Alles is energie. Alles is met elkaar verbonden. Je kunt veel meer dan je denkt. Magie bestaat.’ Dat soort verhalen. En hoewel ik dat nog steeds zo zie, zal ik nooit of te nimmer iemand de illusie geven dat dit een makkelijk pad is. En dat als je hier aan begint zonder connectie met God, dat je dan nog meer kan verdwalen dan je dacht.

Leren doseren

Nu alles wat bezonken is en er ook best iets opgeruimd is in mijn eigen onderbewustzijn, kan ik helder uitleggen wat ik bedoel. Nog véél belangrijker: ik kan er ook mijn mond over houden bij mensen die er niet voor openstaan. Het is namelijk een kwestie van energiemanagement dat je aanvoelt wie je hier iets over kunt vertellen en wie niet. Daarom: plant zaadjes. Of zeg niks. Voor de duidelijkheid: je bent niet beter dan een ander als je een hoger bewustzijn hebt. Dat is spiritueel ego.

Uitleg van mijn blik op spiritualiteit:

Holisme

Ik geloof dat we als mens bestaan uit een fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel systeem. Het vormt allemaal één geheel. Het beïnvloedt elkaar continu. Zit je emotioneel of mentaal niet lekker in je vel? Dan uit zich dat wellicht fysiek. Het zijn geen losse systemen. Het is één. We komen uit een samenleving die zich voornamelijk richt op twee systemen: fysiek en mentaal. Ik geloof dat dit enorm aan het veranderen is. Of we nou willen of niet.

Ziel met een menselijke ervaring

Ik geloof dat je een spiritueel wezen bent met een menselijke ervaring. Niet andersom. Je ziel is eeuwig en is pure levensenergie. Het is een druppeltje van alles wat er is. Een ziel wil niets anders dan leren, ervaren en ontdekken. Door jou heen. Dat doet een ziel door incarnaties op allerlei planeten in dit niet te bevatten grote Universum. Voor een ziel is iedere ervaring even waardevol: positief en negatief. Het goed en slecht denken, de dualiteit, is kenmerkend voor Aarde. Incarnaties voegen de ervaring toe aan de kennis die een ziel al heeft. In die zin is dit leven als mens meer een illusie dan die zogenaamde onzichtbare wereld. Let that sink in.

Je hebt alles al in je: innerlijk weten

Ik geloof dat je via je intuïtie je innerlijke weten kunt bereiken. Dat innerlijke weten bevat alle kennis van al jouw levens, waar dan ook. Het is hetzelfde als de Universele kennis die de schepping heeft. De ultieme waarheid, zogezegd. Innerlijk weten is de bibliotheek met oneindige kennis waar iedereen toegang tot heeft. Je verstand of intelligentie zijn zeker géén sleutels tot die kennis. Het zijn juist dikke sloten. Dus als jouw hoofd al denkt: ‘Hoe kan jij dat nou weten?’ Als je met je intuïtie aan de slag gaat, kun je nagenoeg overal bij. Daar is geen privacywetgeving tegen op te zetten.

Je staat er niet alleen voor

Als mens heb je een heel team zielen om je heen die zich enkel met jou bezighouden. Je kunt ze om hulp vragen. Je kunt ermee leren communiceren. Zij zijn jouw onvoorwaardelijke vrienden. Ze gaan je niet ‘redden’, maar ze zorgen er wel voor dat jij jouw eigen handgeschreven zielenplan uitvoert. Linksom of rechtsom. Verder is jouw eigen verbinding met God de allerbelangrijkste. Ken je plek.

Tijd van verandering

Ik geloof dat we in een buitengewoon interessante tijd leven. Een tijd van transformatie. De oude wereld heeft qua energie zijn bestaansrecht verloren. En tegelijkertijd begint er een nieuwe wereld. Dit snijvlak oogt nogal troeperig, maar dat maakt het juist zo interessant. Hier is nu enorm veel te transformeren. Je kunt extreem hard groeien. En je denkt toch niet dat er alleen maar zielen naar Aarde gestuurd zijn die nog niet eerder met zoiets te maken hebben gehad? De kennis hoe hier mee om te gaan, zit in heel veel van ons.