‘Jij bent hulpeloos zonder mij.’ Deze woorden zijn meerdere malen uitgesproken door iemand waar ik een intensieve vertrouwensband mee had. Het zijn slechts vijf woorden die veel impact hebben gemaakt. Want ik geloofde dit. Het feit dat ik dit als waarheid accepteerde, liet zien dat ik mijn eigen kracht in de handen van een ander had gelegd. Niet helemaal de bedoeling. Het aantal mensen dat met spiritualiteit bezig is, groeit met de dag. Dus tóch wat tips voor je spirituele pad.

De weg kwijt?

Als je net ‘spiritueel’ ontwaakt, kan het leven vaag zijn. Het is de ideale tijd om te ontsporen, door te slaan en verdwaald te raken. Ik vraag me af of de dorpsgek nou écht gek is of spiritueel ontwaakt zonder dat iemand ooit tegen ‘m zei: ‘Het is oké. Doe maar rustig aan, vriend.’ Als zoekend mens ben je een perfecte prooi voor charlatans, guru’s en weet ik ’t. De één beweert nog zuiverder te zijn dan de ander. Het valt niet mee om aan te voelen of iets wel écht voor jou is. Dus als je het gevoel hebt dat je de weg kwijt bent? Weet dat jij zelf je innerlijke kompas altijd bij je hebt. En niemand anders. Als je echter zoekende bent en iemand claimt dat je al zoveel levens samengewerkt hebt, dan geloof je dat dus blind. Ik had deze tips voor je spirituele pad best willen krijgen.

Online sjamaan

Als je net spiritueel ontwaakt, kun je denken: ‘Ik ben een sjamaan/heks/starseed/lichtwerker.’ Tja… voor mezelf voel ik dat ik gewoon Anneke ben. Maar ik heb ook dubieuze dingen gedaan die niet bij me passen. Ik heb chakra toonladders gezongen. Vals, maar toch. Ik dacht dat ik van een andere planeet kwam en verdiepte me in de planetaire afkomst van de mens. Helemaal niet relevant. Heb mijn chakra’s recht laten zetten. Iets wat compleet zinloos is, omdat chakra’s in beweging zijn. Maar er zijn ook methodes en mensen geweest die mij wél hielpen waardoor ik enorme stappen kon zetten. Bovenal zorgt het leven zelf altijd precies voor de lessen die je mag leren. Daar hoef je écht niet naar te zoeken. Het ligt recht voor je voeten. Niet op een andere planeet.

‘Jij bent hulpeloos zonder mij?’ Nou…

Deze uitdagende les om naar mijn eigen intuïtie te luisteren, was geen feest. Om de kracht die je bij een ander hebt gelegd terug te halen, is een behoorlijk proces. Het feit dat ik geloofde dat ik afhankelijk was heeft een deuk zichtbaar gemaakt in mijn zelfvertrouwen. Het heeft verdriet gedaan. Ik ben er boos over geweest. Heb me slachtoffer gevoeld. Ik heb een vergevorderde droom (een boek wat net klaar was) ervoor losgelaten. Het betreffende zinnetje vind ik nog steeds niet oké. Het was niet het enige wat er aan de hand was. In mijn ogen was er richting andere vrouwen sprake van grensoverschrijdend gedrag. We zijn vaak wandelende cliché’s. Toch ben ik dankbaar voor deze levensles en waardeer het mooie dat er was. De weg erdoorheen was vooral 100% eerlijk naar jezelf zijn hoe je je voelt. Jezelf toestemming geven om ALLES te erkennen.

Tips voor je spirituele pad

De afgelopen maanden hebben me best wat inzichten gegeven. Dus hierbij handige tips voor je spirituele pad. Vooral als je overweegt met iemand een traject te volgen of samen te werken.

 • Brengt iemand je écht bij jezelf of laat jij je vooral veel vertellen?
 • Het aantal volgers en likes zegt precies niks over de oprechtheid en echtheid van diegene.
 • Dat de prijs van een speciale healing ’toevallig’ 1111 euro is, is géén magie.
 • Op wat voor manier praat iemand over andere mensen die er niet bij zijn? Over elkaar praten is menselijk. Maar wat is de toon en strekking?
 • Zinnetjes zoals ‘Jij bent hulpeloos zonder mij’ zijn een grote, rode vlag.
 • Pas op vleierij en ‘love bombing’. Alle mensen zijn bijzonder. Hoe tof ’t ook om te horen is, dat jij bijzonder of een ‘lichtwerker’ bent, feit is dat we allemaal gelijkwaardig zijn. Er is geen enkel pad beter dan ’t ander.
 • Heldervoelen, helderweten, helderruiken… laat je niet zo imponeren door allerlei ‘gaves’. Het is gewoon je intuïtie en dat heeft ieder mens. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Dus als je meer uit je hoofd gaat en meer richting je intuïtie beweegt, ontdek je vanzelf hoe rijk jouw schatkist is.
 • Ieder mens heeft ego. Is het mogelijk om egoloos te werken? Ja. Maar dat wil niet zeggen dat het ego weg is. Dat kan niet. Sterker nog: hoe groter je bewustzijn, hoe groter je (spirituele) ego. Hoe zou je anders kunnen leren als je alles van je eigen leven doorziet?
 • Let op: je hoeft niet fysiek aangeraakt te worden om te helen. Als dat voor jou wel zo voelt, why not? Maar laat je niks wijsmaken. Laat het idee én initiatief volledig vanuit jou komen.
 • Het is 100% oké om iets niet oké te vinden. Accepteer jouw eigen grenzen, geweten, normen en waarden. Je hebt ze niet voor niks. Je hoeft niet alles op te rekken dat alles ‘neutraal’ is voor jou. Een nee is ook oké.
 • Stel jezelf de vraag of er sprake is van (wederzijdse) afhankelijkheid.
 • Als er iets gebeurt waarvan jij ’t idee hebt dat je het niet meer tegen je ouders, beste vrienden of partner durft te vertellen, dan is er iets niet in de haak. Ze hoeven niet alles wat je doet te begrijpen. Dat is onmogelijk. Maar jij weet haarfijn wanneer iets over jouw grenzen gaat.
 • Het allerbelangrijkste: die spirituele wereld lijkt een soort snoepwinkel. Maar kies ervoor om te werken aan jouw eigen verbinding met God (nee, niet die man met baard). Zonder tierelantijnen en hulpmiddelen. Gewoon zo, met twee voeten op de grond. Zorg ervoor dat jij je thuis voelt in je eigen leven, heb je naasten lief, neem je verantwoordelijkheden en geef je over aan het leven zelf. Je bent ook maar gewoon een mens.

Misvatting van mij

Mijn grootste denkfout was dat ik dacht dat als je een vergroot bewustzijn hebt en kunt channelen, dat je dan per definitie niemand kwaad doet. Dat je als het ware die talenten hebt ‘gekregen’, omdat je een goed mens bent. Dat je zoiets dus verdient. Naïef, ik weet ’t. Het leven zit geavanceerder in elkaar dan dat. Bepaalde spirituele denkbeelden kunnen moeiteloos omgedraaid worden naar gaslighting en ja, ook spirituele narcisten bestaan. Desondanks is het de moeite waard om vol verwondering je perspectieven te verbreden. Maar blijf altijd bij jezelf en vertrouw op je eigen onderbuikgevoel.

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >