Ze bestaan hoor: spirituele instinkers. Van die zinnetjes die je voorbij ziet komen, maar die een keerzijde hebben. Wat dacht je van: ‘Er is geen goed of fout’? Vanuit de schepping klopt ‘ie. In principe is alles één grote, verbonden bol van energie die in beweging is. Toch zijn er dingen die bestaansrecht hebben die in onze ogen niet oké zijn. Kinderen die ernstig ziek worden? Armoede? Oorlog? Vanuit de schepping zijn het ‘slechts’ ervaringen die bijdragen aan expansie. Niet goed, noch fout. De grote, spirituele instinker is dat jij het ook zoals de schepping moet gaat zien. Neutraal. Het stinkerige stukje daarin is dat je daarmee je eigen menszijn en emotionele ervaringen ontkent en wellicht je normen en waarden vervagen.

Don’t fake it

Er zijn mensen die goed kunnen praten over eenheidsbewustzijn. Unity consciousness blabla, alles-is-één lala. Je kunt weliswaar beweren dat er voor jou geen goed of fout is, maar is dat wel waar of speel je een toneelstuk? Feit is dat wij mensen daar zeer beperkt toe in staat zijn. Zeker niet in alle situaties. En waarom zou je het überhaupt willen? Zelfs als je dat gevoel ooit ervaren hebt (en ik ken het), dan nog wil dat niet zeggen dat er van jou verlangd wordt dat je dit in alles toepast. Dus: don’t fake it. Misschien trapt een ander mens daar nog in, maar uiteindelijk hou je alleen jezelf voor de gek. Leg die lat niet zo belachelijk hoog. Je mag jouw menszijn en bijhorende emoties volledig omarmen.

Erboven zweven

Het leven is niet gecreëerd om erboven te zweven. Je bent niet voor niks nu mens. Ga er gewoon doorheen. Ga voelen hoe het is. Daar ben je voor gemaakt en dat kun je best. Je bent hier niet geboren om hoogontwikkelde ziel te spelen, maar juist mens te zijn en ervaring op te doen door vallen en opstaan. Dat betekent dat iets soms pijn kan doen. Dat je soms ergens iets van vindt en dat je boos wordt. Daar is niks mis mee. Menselijke relaties zijn het grootste geschenk om dit te kunnen ervaren. Jouw mening is niet zo belangrijk, maar jouw waarneming en emoties tellen wel degelijk mee. Die ontkennen of doen alsof ze er niet zijn, is een dikke middelvinger richting de schepping. En naar jezelf. Dus niet erboven zweven, maar voelen en doorleven.

Door de mand vallen

Je zou zo’n ‘er is geen goed of fout’-figuur eens 24 uur live moeten volgen. Eens zien of het echt zo is. Nou… wat denk je zelf? Geef die persoon file, bij thuiskomst onverwacht bezoek van (schoon)familie, haperende wifi, een belastingaanslag en een stomp op zijn neus. Eens zien of alles nog zo neutraal is. Je valt vroeg of laat als snel door de mand als je meent ‘er al te zijn’. Het leven zit ingenieus en prachtig in elkaar om jou te laten zien dat er geen eindbestemming is. Misschien lukt het je in een afgezonderd hutje in de rimboe of in een retreat op Ibiza om te ervaren dat er geen goed of fout is, maar in alle situaties? Mwoah… ongeloofwaardig. Het is wel fijn als je leert steeds sneller terug te veren naar je balanspunt en een open blik houdt naar situaties.

‘Er is geen goed of fout’

De instinker van te veel verblijven in de ‘er is geen goed of fout’-modus, is dat je daarmee risico loopt dat je apathisch wordt. Je schiet door in het onthecht zijn en dat geeft je uiteindelijk een gevoel van complete leegte. Alhoewel het zeker geen aanrader is, om al het leed van deze wereld op je schouders te dragen, is het onmenselijk als niks je meer raakt. Het gaat er vooral om dat als jij een ingewikkelde situatie hebt in je gezin, met je familie, vrienden of collega’s, in de samenleving, dat je dan eerlijk naar jezelf bent hoe het voelt. Niet enkel vanuit je neutrale ziel, maar ook vanuit je rol wie jij bent als mens. En ja, je bent het allebei. Niet het één of het ander. In de belichaming en omarming van beiden, zitten de mooiste geschenken.

Grenzen? Waar dan?

Een andere instinker van deze neutrale denkwijze, is dat je jezelf kunt verliezen. Wellicht vervagen zelfs jouw normen en waarden. Want wat als iemand jouw grenzen overgaat… is dat dan goed, fout of neutraal? Moet jij alles goed vinden wat er gebeurt? Als je iets niet oké vindt, ligt dat dan aan jouw bekrompenheid? Nee, zeker niet. Luister naar je eigen onderbuikgevoel. Spreek je waarheid uit. Kom voor jezelf op. Maak keuzes uit liefde voor jezelf, zónder een ander neer te sabelen. Een nee is ook oké. Zelfs als iemand meent vanuit eenheidsbewustzijn te leven, wil dat niet zeggen dat deze persoon niet over jouw grenzen heen kan walsen. Blijf daarom bij jezelf. Focus op jouw eigen verbinding met het leven. Niet op die van een ander. Als je op een mooie dag voelt, dat ook in hetgeen jij fout vindt… toch heel veel moois én goeds zit? Dan is dat prachtig. Maar laat het dan wel écht zo zijn, zonder: ‘ja, maar.’ En wat de één goed vindt, vindt de ander fout of zelfs goed fout. Al die perspectieven kunnen naast elkaar bestaan. En dat… is maar goed ook.

Tot de volgende spirituele instinker!

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >