Ieder mens heeft ego. En voor de duidelijkheid: ego is niet een synoniem voor egocentrisch, egoïstisch of verwaand gedrag. Helemaal niet zelfs. Het stemmetje in je hoofd dat jou kleiner maakt dan je bent, is evengoed ego. En dan is er ook nog zoiets als spiritueel ego. Wat is dat dan, hè? Spiritueel ego herken je vooral aan iemand die zichzelf verheven ziet boven de rest. Als je dat bij iemand herkent, dan weet je: ‘Oh ja, spiritueel ego.’ En even voor de duidelijkheid, ieder mens die dit pad bewandelt, gaat door deze fase heen. Jij ook. Het kan niet anders. Zorg er alleen voor dat je niet in die fase blijft hangen.

Communiceren met spirituele wezens

Vooropgesteld is het zo dat je met allerlei spirituele wezens kunt babbelen. Dat kan zeker. Alles wat bewustzijn heeft, daar kun je mee communiceren. Mensen gaan er vaak van aan als je met verrezen meesters, aartsengelen en dergelijken communiceert. Maar waarom zouden die meer weten dan een slaaf die mee piramides heeft gebouwd? Daar hoor je nooit iemand over. Dat klinkt niet zo interessant. Soms zoeken dit soort wezens jou en brengen ze boodschappen. Dat klopt. Dan moet je ze gewoon even horen. Maar dat betekent niet dat je geselecteerd bent uit een elite. Of omdat je ‘t verst ontwikkeld bent. Dat is gewoon spiritueel ego.

Het kan zijn dat ‘t een boodschap is van je club, je cosmic team. Maar het kan ook zijn dat je een bordje boven je hoofd hebt met: ‘Dolende zielen, kom maar. Hier is het gratis.’ De Patrick Swayze’s uit Ghost die op bezoek komen. Je hoeft daar niet bang voor te zijn. Jij zit in een fysiek lichaam en kunt ze gewoon wegsturen. Alles wat je nodig hebt qua ervaring, krijg je. Als je eens wist hoeveel zielen je om je heen hebt, zou je je überhaupt nooit meer alleen voelen. Je verwacht het misschien niet, maar ook wetenschappers krijgen informatie door van aartsengelen. Alles krijg je van diegene die jou dat mag geven. Maar dat maakt je niet speciaal. Dit heeft iedereen. Je bent dus niet verheven, omdat aartsengel Jansen met jou spreekt.

Spiritueel ego

Spiritueel ego betekent dat je jezelf op een voetstuk plaatst, omdat je denkt dat jij gekozen bent. De uitverkorene. Blabla. Sommige mensen verschuilen zich achter de spirituele wereld: ‘De verrezen meester Henk zegt <vul maar in>’. Je verschuilt je dan als het ware achter de autoriteit van een ander. Wat een klinkklare onzin. Verrezen meester Henk doet dit met iedereen. Misschien praten ze vaker met Jantje, Truus en Piet. Dat kan, ook daar is een goede reden voor. Maar aartsengelen zijn er niet om deze wereld te redden. Je kunt om hulp vragen en dan geven ze jouw inzicht. Maar dat doet die Patrick Swayze dus net zo goed. Het enige dat je weet: de spirituele wereld en wij, zijn verbonden met elkaar. We leven in de allergrootste illusie. Zij zijn daar en ik ben hier. Dat is niet zo, we zijn gewoon samen. Het is één geheel. De spirituele wereld wil dolgraag communiceren met ons. Alleen wij snappen het niet zo goed. Maar zij snappen ons perfect.

Nóg meer spiritueel ego

Spiritueel ego is ook dat je denkt dat je verder ontwikkeld bent dan iemand anders. ‘Zij begrijpen het niet. En ik wel.’ Als je neerkijkt op de ander en denkt dat je verder ontwikkeld bent dan de ander, dan begrijp je het zelf niet. Dat is een vorm van spiritueel ego. Het wordt pas écht erg, als je je begint uit te kuren op je omgeving. ‘Omdat zij zo stom zijn dat ze het niet begrijpen, <vul maar in>.’ Als je er goed over nadenkt en je wil uit je spirituele ego stappen, bedenk dan het volgende: ooit stond ik waar zij nu staan. Ooit wist ik ook niet anders. Hoe kan ik in vredesnaam oordelen over iets wat ik zelf meegemaakt heb? Iedereen heeft zijn eigen groeiproces. Hoe kun je nou oordelen over een ander? Alle mensen zijn gelijk. Alle zielen zijn gelijk. En alles zit perfect in elkaar. Dat is universele waarheid.

Target van geredde zieltjes

Er wordt nergens bijgehouden hoeveel mensen je gered hebt. Er is géén target waar je op afgerekend wordt. ‘Zo mevrouw Vogels, u zou 1.000 zieltjes redden op Planeet Aarde en het zijn er maar 993. Regelrecht naar de hel jij.’ Je hoeft dus helemaal niemand te redden. Jij wil anderen redden, omdat je jezelf daar goed over voelt. Spiritueel ego is gewoon een deel van jouw ego gedrag. Iedereen die met spiritualiteit te maken heeft, passeert dit stationnetje of blijft daar staan. Het zou vreemd zijn, dat je ego stopt te bestaan. Het is dus zo menselijk als het maar kan zijn. Iedereen heeft hier links- of rechtsom mee te maken.

Oops, I did it again

Mocht je jezelf betrappen op spiritueel ego? Dan is dat dus écht geen schande. Iedereen die met spiritualiteit in aanraking komt, heeft dit. Buddha, Christus en wie dan ook, hebben net zo goed spiritueel ego gehad. Het kan niet anders. Daar ben je mens voor. Ik dacht dat ik ‘geroepen’ werd door het licht en dat ik mee de mensheid moest gaan redden. Lekkere verantwoordelijkheid ook. Dat is mijn allergrootste patroon of blinde vlek: redder willen zijn. Nu leer ik om met een bepaalde staat van onthechtheid te kijken naar situaties, waarin ik voorheen zou willen ‘fixen’. Feit is dat je dit gewoon zelf zo gepland hebt: alles. En iedereen (ja, iedereen!) is nodig in de schepping. Dat neemt niet weg dat je moet blijven hangen in relaties en vriendschappen die niet meer werken of resoneren. Het kan zijn dat iets niet meer werkt. Maar dat maakt jou geen haar beter. Jullie paden lopen gewoon uit elkaar.

Mocht je jezelf op de gedachtes betrappen dat je verder bent dan een ander, vraag je dan af: waarom doe ik dit nu? Waarom vind ik mijzelf verheven boven de rest? Wil je misschien gezien worden of wil je horen: ‘ik ben trots op jou. Jij bent bijzonder.’ Dat is niet gek, dat is gewoon menselijk. Maar als je je bewust bent dat je op dit station beland bent, kun je ook een treintje pakken naar een andere bestemming. En voor de goede orde: ik ben trots op jou. Jij bent bijzonder.

Alleen maar licht & liefde

Een andere vorm van ego is dat je spiritualiteit gebruikt als vluchtgedrag. Dan vlucht je in allerlei spirituele shit en je gebruikt het om jezelf te verstoppen. Bedolven onder de kristallen, lavendelzakjes, veertjes, unicorns, kaartjes en zo. Alleen maar omringd met ‘liefde en licht’. Maar de échte uitdagingen in het leven die aangekeken mogen worden? Daar loop je met een hele grote (regen)boog omheen. Ook dat is een kwinkslag in het ego. Hier wordt het bevestigd door je gedrag. De waarheid is dat je niet ziet hoe de hele schepping is. Je hebt een illusie gecreëerd in een wereld die al een illusie is. Als je écht zou voelen hoe het is, dan hou je dat niet in stand. Dan zou je een beetje inbinden. Want je hebt wilskracht nodig om deze illusie in stand te houden. En tja, wilskracht en ego zijn dikke maatjes met elkaar.

Het kan niet anders

Herken je jezelf hierin? No worries. Het hoort erbij. Mocht je ooit iemand de spirituele les geleerd hebben? Deel dan dit artikeltje en zeg: ‘Sorry… ik wist even niet beter.’ En vergeef jezelf. Je hoeft niemand wakker te schudden. Je hoeft niks op te dringen. Als iemand oprechte interesse heeft? Dan kun je natuurlijk altijd vertellen hoe jij het ziet. Maar hou anders je verhalen lekker voor je of babbel vooral met gelijkgestemden waar je ongegeneerd vage verhalen mee kunt delen.

Sta jij aan de zogenaamde andere kant van het verhaal en heb je iemand in je omgeving die jou allerlei spirituele dingen door de strot probeert te duwen? Stel dat je partner ‘zweverig’ wordt. Deel dan dit artikeltje en zeg: ‘Vriend/vriendin, al eens gehoord van spiritueel ego? Ik weet er natuurlijk niks van, hè. Maar wat ik heb begrepen van bewustzijnsverandering, is dat ieders pad telt. Niemand is ‘verder’. Dat is een illusie.’ Oh, en dan is er naast spiritueel ego ook nog spiritueel narcisme. Genoeg redenen om altijd héél dicht bij jezelf te zijn en blijven.

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >