Dit artikel gaat even niet over zielen, mediteren, bewustzijnsgroei of ingewikkelde materie. Je wordt ook niet uitgenodigd om in je onderbewustzijn te graven. Dit artikel is puur voor de inspiratie die sommige mensen je geven. Roald Dahl is zo iemand. Wat heeft hij veel prachtigs en bovenal grappigs nagelaten.

Veel van ons zijn opgegroeid met de boeken van Roald Dahl. Wat houden we van die fantastische boeken zoals Matilda, de Griezels, Sjakie en de Chocoladefabriek, de Heksen en natuurlijk de Grote Vriendelijke Reus. De humor van Roald Dahl is heerlijk. Zijn scherpte. Het randje sarcasme. Het kritische. De fantasie. Dat is allemaal om te smullen. Maar bovenal zitten er prachtige boodschappen in de boeken van Roald Dahl.

Roald Dahl

‘Those who don’t believe in magic will never find it.’ – Roald Dahl

We hebben de beste man nooit gezien of gesproken, maar alleen al voor bovenstaande uitspraak vinden wij hem een held. Want zo is het. Het is niet ‘eerst zien, dan geloven’, maar bovenal ‘eerst geloven, dan zien.’ Wat had hij een prachtig talent om zo’n tijdloze, fantastische boeken te schrijven.

Matilda

Dat kleine, wijze meisje in een simpel minded familie. Die haar eigen krachten, intelligentie en wijsheid tot een maximum leert te benutten en zichzelf bevrijdt van haar beperkende familie. En een akelig schoolhoofd. Als dat geen heroes journey is? Wat dan wel!

‘Somewhere inside all of us is the power to change the world.’ – Matilda

‘I believe you should believe in whatever power you think you have inside of you. Believe it with all your heart.’ – Miss Honey

Sjakie en de Chocoladefabriek

Ah, die Sjakie. Straatarm en wonend met zijn oude opa’s, oma’s en ouders in een krottig huisje. Dan bemachtigt hij die felbegeerde Gouden Wikkel voor een bezoekje aan de chocoladefabriek van de ietwat geschifte Willy Wonka. Wat een feest om in die chocoladewereld meegenomen te worden. De andere winnaars maken bizarre dingen mee in de fabriek dankzij hebzucht, vraatzucht, wedijver en agressie. Typisch. Onze Willy kon er ook wat van qua diepzinnige uitspraken.

‘There’s no earthly way of knowing, which direction we are going.’

‘Time is a precious thing. Never waste it.’

‘A little nonsense, now and then, is relished by the wisest men.’

De Griezels

Als kind was dit onze favoriet: de Griezels. Alles is zo heerlijk tot in detail omschreven waardoor je helemaal mee kan gaan in dit verhaal. De gore baard van meneer Griezel en het glazen oog van mevrouw Griezel. En een mooie strekking van het verhaal is dat als je negatief denkt, je lelijk wordt. Het loopt dan ook niet helemaal lekker af met die Griezels.

‘If you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely.’

Nog eentje dan…

‘Well, maybe it started that way. As a dream, but doesn’t everything? Those buildings. These lights. This whole city. Somebody had to dream about it first.” – Uit De Reuzenperzik

Het moraal van het verhaal? Nou, die is er niet echt. Maar soms is het gewoon fijn om niet alleen maar vooruit te rennen met een blik op de toekomst. Soms is het fijn om stil te staan bij wat er allemaal al is. Zo voor het grijpen. In zoveel boeken en films zitten de allermooiste boodschappen. Want wie zegt dat een kinderboek niet ontzettend veel waarheid en wijsheid kan bevatten? Wie zegt dat fantasie niet echt is? En wanneer heb jij voor het laatst hard gelachen om een boek? Dat mogen we onszelf misschien nog veel meer gunnen. We hoeven namelijk niet bloedserieus door het leven te gaan. Neem vooral jezelf ook niet te serieus. Dus doe eens gek en lees gewoon een kinderboek. Verwonder je en laat je meenemen door fantasierijke mensen. Dat past helemaal bij de Nieuwe Balans Energie: genieten!

Ben jij een fan van Roald Dahl? Bij de downloadbare quotes staat ook die prachtige van hem.