In december neem ik altijd de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Het was me weer een interessant ritje in de achtbaan. En ik sta even stil bij de loopings die ik gemaakt heb. Er vallen me twee thema’s op. Wie weet raken die jou ook wel. In 2023 heb ik heel veel angst mogen voelen én kwamen ook ietwat beschadigde innerlijke kinddelen naast me in het karretje zitten. Of ik alsjeblieft haar hand wilde vasthouden. Dit artikel gaat over die angsten.

Angst

Angst is een energie waarvan je inkrimpt en die je kan blokkeren. Maar angst is niet per se slecht. Angst en liefde liggen namelijk héél dicht bij elkaar. Als je veel van iemand houdt, kan het zijn dat je bang bent om hem of haar te verliezen. Is angst dan slecht? Lijkt me niet. Het is slechts een stukje van jou wat meer aandacht, liefde, vertrouwen en heling nodig heeft. Er zit zelfs een verlangen achter. Doen alsof je geen angsten hebt, vind ik op zijn minst gezegd ongeloofwaardig. Angst als een ‘lage frequentie’ zien, is ook verkrampte bullshit. Want als je de moed hebt om angsten écht te voelen, gaat het door je heen en hoef je er niet aan vast te blijven houden. Ik ben absoluut voorstander van de ‘real vibes only’ in plaats van ‘positive vibes only’.

Angst voor wat dan?

De angsten die ik voelde, waren een aantal basic dingen zoals: ‘Hoe gaat het met de continuïteit van mijn bedrijf?’ (Antwoord: goed) Dat viel allemaal mee. Maar heb ook angst gevoeld toen een man voor onze auto op de snelweg sprong in Kaapstad, met als doel om een ongeluk te veroorzaken. Doodsangst dus. En ik was heel bang toen onze zoon Guus per ongeluk Russische roulette deed met een zakje M&M’s waar ook cashewnoten met chocolade inzaten. Daar is hij ernstig allergisch voor. Angst om je kind te verliezen. Ik was bang toen mijn man Teun in het vliegtuig zat op zijn 44e verjaardag, terwijl hij al 20 jaar zegt niet ouder te worden dan 43. Angst om je partner te verliezen. Iedere keer heb ik toch die intense angst toegelaten, doorvoeld en weer losgelaten.

Fight your fears and you will be in a battle forever. Face your fears and you’ll be free forever.

Zenuwstelsel

Geen idee waar dit allemaal goed voor was. Maar het is me gelukt om zelfs deze behoorlijke angsten te doorvoelen en iedere keer mijn zenuwstelsel weer te kalmeren. Maar toen kwam eind oktober de klapper tijdens het busongeluk waar ik bij was en wat vooral hele oude angsten naar boven haalde. Angst om mijn zusje te verliezen. Angst in de auto. En dit kon ik niet alleen. Hier heb ik EMDR-therapie voor gehad en gelukkig heeft dat geholpen. Nu vandaag voelt het allemaal rustiger. En kijk ik erop terug met de gedachte: ‘Zo… zeg, wat was dat allemaal joh?’ Misschien was dit jaar een enorme praktijkervaring om iedere keer terug te veren: van angst naar liefde en vertrouwen. Van een compleet, overspannen zenuwstelsel en uit het veld geslagen zijn, toch weer terug naar rust en vertrouwen.

Bang voor mezelf

Al schrijvende, herinner ik me dat ik ook een aantal weken bang ben geweest voor mezelf. Ja, serieus. Ik heb een grote extra opdracht erbij gekregen. Daardoor was ik bang dat ik in dezelfde valkuilen zou trappen van te veel werken. Dat mevrouw de hardwerkende perfectionist weer het stuur over zou nemen. Ik was bang dat ik mijn grenzen niet meer zou herkennen en ergens ‘terug bij af’ te belanden. Maar ook dat is niet gebeurt. Dat ging overigens niet vanzelf. Ik heb een aantal keer ‘nee’ moeten zeggen en anderen moeten teleurstellen, terwijl ik zelfs al ‘ja’ gezegd had. Totaal niet mijn ding. Iedere dag ben ik bewust bij mezelf gebleven en in het moment. Alleen met een één-voor-één werkwijze lukt het om rustig te blijven, maar toch ook werk te verzetten. Makkelijk? Nee. Maar ik deed het wel.

Track down your fears and you will know your desires

En als je het zo eens op een rijtje zet, is het best mooi wat al die angsten je willen vertellen. De uitspraak ‘track down your fears and you will know your desires’, is een fijne manier om anders naar angsten te kijken. Als ik er nog aan twijfelde, dan zijn dit in ieder geval mijn verlangens: ik wil héél graag zelf nog leven. Ik ben graag nog heel lang met mijn allerliefsten. Gewoon hier. In levende lijven. Ik wil ook graag een kalm en goedwerkend zenuwstelsel. Ik verlang naar rust en balans in mijn leven, naast een goedlopend bedrijf. Het is mogelijk. Dat bewijs ik aan mezelf 9 van de 10 dagen (en met dank aan mijn topcollega’s). En die andere dag? Dan lukt dit allemaal niet en loop ik vloekend en gefrustreerd rond. And that’s okay. Part of the deal.

Met de komst van liefde, komt ook de angst voor verlies.
Toch is het de liefde, dat ik boven alles verkies.