Power vs. force. Handel jij vanuit ‘power’ of vanuit ‘force’? En waarom helpt een power staat van zijn je in deze tijd? Het basisprincipe van Power vs. Force komt uit het gelijknamige boek van de psychiater David R. Hawkins. Maar wij gaan hier nog wat verder op in. Want wat betekent het voor jou?

Force in de maatschappij

De Mannelijke Perspectief Energie en force zijn elkaars beste vrienden. Het gaat om heeeeel veel moeten en heel veel willen hebben. Deze forcerende machten zie je duidelijk terug in de maatschappij. De nieuwetijdskinderen lopen daar al vaak tegenaan in het onderwijs. Ze worden er vaak niet blij van. Maar ook in overheden zie je dit duidelijk terug. Vanuit bovenaf wordt er druk gezet op iedereen. Er worden regels geforceerd afgekondigd waar veel mensen het niet mee eens zijn. En wat doen veel mensen dan vaak? Tegendruk geven. Wat evengoed force is. Mensen gaan de straat op en demonstreren. Maar uit force tegen force, komt nooit een winnaar. Force kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Force is dan ook een staat van zijn in de bewustzijnsschaal onder de 200. 

Hoe herken je force nog meer? Het is de concurrentie onderling. Het wedijveren en pushen. Het winst maken ten koste van alles en iedereen. Zelfs in de medische wetenschap zie je force terug. ‘Het is zo en niet anders.’ Op zich is er niks mis mee, maar het is echt een icoon van de oude tijd. Je helpt jezelf als je mee beweegt naar een power staat van zijn. Force is ook hetzelfde als slim zijn. Nu denk je misschien, maar slim zijn is toch wel goed? Zeker. Maar slim zijn, zit in je hoofd. Wijsheid is iets anders, dat is je intuïtie.

Voorbeeld power vs. force

Stel: er ligt een oud sigarenkistje met 100.000 euro in biljetten op een tafel. Wat doe jij? Een typische force reactie is: ‘pakken wat je pakken kan.’ Iemand die wijs is, bekijkt de situatie rustig. Loopt eromheen. Want in het kistje blijkt ook een briefje te liggen, waarop staat: ‘Als je dit geld pakt, ontstaat er ruzie in de familie omdat iedereen een deel wil hebben. Je komt uiteindelijk in grotere schulden dan je nu zit.’ Voelt het nu nog goed? Wat zou wijsheid doen? Jezelf die vraag stellen, dat is power.

Wat is power?

Power gaat om innerlijke kracht. Power is in principe hetzelfde als zwaartekracht. We kunnen zwaartekracht niet optillen of vasthouden. Het is er gewoon. De power staat van zijn, is ook het pad van wijsheid. Een mooi voorbeeld van een power staat van zijn is Martin Luther King. Zijn legendarische woorden ‘I have a dream’, hebben bergen verzet. Want in een droom is alles mogelijk. Er zijn alleen maar wensen en je geeft daarmee ruimte voor mogelijkheden. Hij nodigt mensen uit mee te dromen. Als hij had gezegd ‘I have a plan’, dan was het heel anders gelopen. Want plannen is forceren.  

‘Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.’ – Martin Luther King

Mahatma Gandhi Power

Mahatma Gandhi is ook een prachtig, inspirerend voorbeeld van een power staat van zijn. Hij heeft hele Engelse koloniën weg gekregen uit India zonder geweld te gebruiken. De Engelsen hebben hun biezen gepakt, zonder geweld. Zonder force. Daarmee zie je ook dat power altijd force overtreft. Wijsheid overtreft altijd slim zijn. Door dit ook zelf te gaan doen, ga je vanzelf in mogelijkheden denken in plaats van beperkingen en daarmee rek je jouw bewustzijn. 

‘Be the change that you wish to see in the world.’ – Mahatma Gandhi

Power vs. force vs. en ik dan?

Misschien zie je jezelf niet direct als een Martin Luther King, Mahatma Gandhi of Einstein. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar ook jij komt in situaties met familie, vrienden en collega’s waarin je de keuze hebt. Hoe ga je reageren? Wat ga je doen? En als je gefrustreerd bent over iets, mag je jezelf afvragen: wat ben ik zelf eigenlijk aan het doen? Ben ik in een power staat van zijn of ben ik lekker aan het pushen? Het is niet raar als je aan het forceren bent. Dat doet bijna iedereen. Vergeef het jezelf. Maar je kunt jezelf wel herstellen en oefenen in situaties. Aan ‘t eind van de rit, ben jij de winnaar omdat je zorgvuldiger met je energie omgaat en aan je eigen frequentie werkt.

‘Problemen kunnen niet opgelost worden op hetzelfde niveau van denken waarop ze zijn gemaakt’. – Einstein