Al lang stond het op mijn verlanglijstje: een familieopstelling. Ik was benieuwd hoe zo’n familieopstelling gaat in de praktijk. Daarom besloot ik uit pure nieuwsgierigheid me aan te melden als representant bij een opstelling bij Floor & Anne (in Vught). Een aanrader? Absoluut! Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring tijdens deze bijzondere familieopstelling.

Hoe gaat een familieopstelling in zijn werk?

Allereerst is het goed om te weten dat er altijd een persoon is die een specifieke vraag heeft voor de familieopstelling. Dat is de vragensteller. Dan heb je een aantal representanten die bepaalde familieleden of andere relevante personen vertegenwoordigen. En natuurlijk zijn er bekwame begeleiders die de opstelling in goede banen leiden, in dit geval Floor & Anne. De aard van de vragen kan bijvoorbeeld zijn: ‘Waarom laat ik altijd over mijn grenzen heen gaan?’ Of: ‘Waarom word ik zo snel boos?’ Of: ‘Waarom doe ik niet wat ik eigenlijk wil?’ Maar het kan ook een vraag richting je ouders zijn: ‘Papa en mama, waarom hebben jullie mij zoveel pijn gedaan?’ Zoveel mensen, zoveel vragen.

Vragensteller kiest familieleden

De vragensteller voelt aan wie van de representanten geschikt is om een bepaalde rol te vertegenwoordigen. De vragensteller laat iemand anders zichzelf spelen. Of dit altijd zo is, weet ik niet zeker. En dan begint de magie, in dat veld van de familieopstelling. Ik werd zelf gekozen als moeder. Dat wist ik al meteen. Het bijzondere is dat je precies niks van deze familie weet behalve de vraag en dat je toch moeiteloos in de energie van een ander stapt. Theoretisch gezien weet ik dat afgescheidenheid van elkaar een illusie is, maar toch weer tof om dit te ervaren. Soms speelt er zó veel in een familie, dat niet alles met één opstelling opgelost is. Dat hoeft en kan ook niet. Maar er vindt altijd een bepaalde vorm van heling plaats dankzij dit systemisch werk.

Op je eigen plek staan

Een familie zit vol met patronen, systemen, oude pijn, trauma’s, gewoontes en noem het maar op. Een broeinest vol met groeipotentie. Zo zie ik dat dan maar. Je zou het ook een bak ellende kunnen noemen. Maar dat nodigt niet echt uit, toch? Als iemand in de familie niet op een eigen plek staat, dan kan het zijn dat jij iets bent gaan overcompenseren of misschien heb je jezelf wel onzichtbaar gemaakt. Door iets weer ‘recht’ te zetten, kan het weer stromen. Het mooie is dat je dit niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor de generaties voor en na je. Het kan stoppen bij jou. Het is een zeer zichtbare methode van bewustzijnsverandering. Het leert je om jezelf beter te begrijpen. ‘Aha, daarom doe ik zo.’ En dient het je niet meer? Laat het dan los.

Emoties die vastzitten

Tijdens de familieopstelling representeerde ik in de tweede opstelling de emoties van de moeder. Het gekke was dat ik mezelf fysiek nauwelijks kon bewegen. Deze emoties waren één klomp ijs geworden. Helemaal vastgezet. Ontkend. ‘Emoties? Pfff… komt dat even niet uit.’ Maar da’s dan jammer voor mensen die niet van emoties houden. We zijn in een tijd gekomen waarin je die oude lijken uit de kast toch wel in je gezicht krijgt. Bovendien zijn emoties er niet om onderdrukt, maar om gevoeld te worden. Door ze te voelen, bewegen ze door je heen. Het is energy in motion = emotion.

Persoonlijke ervaring familieopstelling

Hoe ik de familieopstelling vond? Buitengewoon interessant, helend en inzichtelijk. Soms helpt het om te zien, horen en voelen waar iets vandaan komt. Dan klikt er weer een stukje in elkaar. Ook als representant haal je er altijd iets uit. Al kijk je alleen maar toe vanaf de zijlijn. Ik geloof dat je precies de situaties voorgeschoteld krijgt die je nodig hebt. Voor mij als representant was het eveneens confronterend. Want niet alleen werd ik gekozen als moeder, ik was ook een soort oermoeder van een vrouwenlijn. Leuk, maar waarom heb ik altijd en overal die verantwoordelijke, verzorgende moederrol? Tja, het leven werkt circulair toch? Dus daar ga ik zeker (weer) naar kijken. Ik heb zelf een aantal sterke vrouwen voor mij: mijn lieve übermoeder, mijn super stoere oma en nog veel meer generaties daarvoor. Zeer sterk, maar ook met een taaie geschiedenis van oorlog, vluchten en door ervaringen een niet zo positieve houding ten opzichte van mannen. Ik snap dat het in een tijd van overleven niet het moment is om eens mindfull in je onderbewustzijn te graven. Maar met liefde, plezier en een traan doe ik nu, samen met meerdere familieleden en hééééél veel andere mensen, dit innerlijke werk. Dus familieopstelling? Gewoon doen! Vind je het niks? Dan kun je altijd nog wegrennen.

Foto: Een greep uit de nazaten van onze stoere Oma Mickey. De foto heeft niet zo veel met de opstelling te maken. 🙂
Note: Dit is een persoonlijke ervaring van een familieopstelling bij twee integere mensen. Voel altijd zelf aan of begeleiders jouw ’type’ mensen zijn.