Toen ik een aantal jaar geleden aan een meditatiereeks van Deepak Chopra meedeed, hoorde ik voor het eerst bewust het woord ‘abundance’. Ik moest letterlijk op Google opzoeken wat het is. Het is dus overvloed. Zonder het te weten, heb ik altijd geloofd in overvloed. In abundance. En dat zónder 21-daagse challenge die op een online kettingbrief leek. Zelf kan ik niet goed luisteren naar Chopra, dus ben afgehaakt na dag 7. Maar eigenlijk is abundance een trucje met energie. Hoe dat werkt? Ongeveer zo…

Tekort vs. Overvloed

Eerst even iets anders dan abundance, namelijk tekort. De meeste mensen zijn er goed in om te denken in tekort. Tekort aan liefde. Tekort aan geld, personeel, toiletpapier, verbinding, tekort aan <you-name-it>. Onze media kan een behoorlijk sturende kracht zijn om die gedachten aan tekort (of angst) flink te stimuleren. Een simpele spirituele wet is: dat wat je aandacht geeft, groeit. Ook als je niet spiritueel georiënteerd bent, geldt die wet voor jou. Dus tja: U vraagt, wij draaien: nóg meer tekort. Als we eens wisten wat we met onze gedachtekracht realiseren, dan zouden we onze hersenspinsels iets zorgvuldiger uitkiezen. Het leven is namelijk van nature overvloedig. De natuur kent geen tekort. Als je maar in een bepaalde flow meebeweegt. Met onze eigenwijze vrije wil, kan alles geregeld worden hier op Aarde. Compleet verwijderd zijn van de flow van het leven? Geen probleem. Enorme tekorten ervaren? Wordt geregeld. Kan dat ook anders?

Opgegroeid met weinig, maar veel

Mijn moeder is bijstandsmoeder geweest toen ik een kind was. Het is een feit dat je dan extreem op de kleintjes moet letten. Ik vind het heel knap dat mijn moeder ondanks een soort ‘tekort’, geen ‘ik-heb-te-weinig’-mindset had. Familie en vrienden waren altijd welkom om bij ons te eten. Ik ben niets tekortgekomen. Al helemaal niet qua aandacht en liefde. Daardoor ben ik gaan geloven dat het altijd goed is en dat je uiteindelijk niets tekort komt. Ik geloof in overvloed. Ik geloof in geven en delen. En dat wat je geeft, naar je terugkomt. Is deze mindset je niet met de paplepel ingegoten en werd een Milky Way naast een liniaal in tweeën gesneden, zodat je broertje of zusje geen gram meer zou krijgen? Weet dan: deze overvloed mindset is aan te leren. Ga eens aan de slag met die oude overtuigingen.

Dankbaarheid

Nu er volop gestrooid wordt met tekort gedachten en crisissen, word je uitgedaagd of je daar wel altijd met je hele hebben en houden in mee wil gaan. De hele dag zeggen dat alles duurder wordt en dat je in de kou komt te staan, helpt pertinent niet. Echter zitten er ook veel mensen in schrijnende situaties en het allerlaatste waar je dan op zit te wachten, is een zalvende stem die over abundance begint. Toch is er altijd iets om dankbaar voor te zijn. Sta daar dagelijks bij stil. Dat helpt om die overvloed meer in je leven te halen. Overigens geloof ik naast dankbaar zijn nóg meer in een eigen zielsplan. Als je om de één of andere reden een (financiële) rockbottom moet bereiken, dan geloof ik dat dit de bedoeling is. Maar denken in tekort? Mwoah, daar is sowieso zéér weinig winst te behalen.

Onderbewustzijn programmeren

Ons onderbewustzijn is goedgeloviger dan je denkt. Dus het helpt je om positief te affirmeren. Overvloed is net als tekort, ook maar een soort energie. Dus ga eens voelen hoe overvloed is. Het vertrouwen dat het altijd goed is. Dat je altijd genoeg zal hebben. Dat je altijd veilig bent. Als je je ogen sluit, hoe voelt overvloed dan? Voel alsof het al zo is. Wat doet dat met jou? Je hoeft geen miljoenen te manifesteren. Maar het gaat om heel dichtbij jezelf en je intuïtie te blijven en écht te voelen dat er oneindig veel voor ons is. Voor iedereen. En misschien vind je het uitdagend om te geloven dat het zo werkt. Dat snap ik. Maar heb je niet het idee dat vanuit een gevoel van overvloed meer ruimte is om te denken in mogelijkheden? Dit kun jij ook.

Abundance is not something we acquire. It is something we tune into.