Ergens kan ik me voorstellen dat het voor veel mensen totaal niet duidelijk is, wat ik doe samen in mijn persoonlijke traject. ‘Vage spiri wiri shit.’ Maar het is gewoon bewustzijnsverandering. En hoewel het in feite niemand ene bal aangaat, ben ik geboren met een flinke dosis zelfspot. Dus ik heb er geen problemen mee om je een kijkje in de keuken te geven van mijn leven. In het ergste geval vind je daarna iets van mij (daar heb ik niks mee te maken) en in het beste geval herken je er iets in. Helpt het je om een stapje te zetten voor jezelf. Kwetsbaarheid is de only way up.

Bye bye nurse from hell

Voor de sessies die ik had, verzamelde ik zelf mijn eigen issues en opvallende zaken die op mijn pad komen. Zo heb ik mezelf er afgelopen week op betrapt dat als mijn man zich niet goed voelt, ik verander in een nurse from hell. Daar waar ik normaal best zorgzaam ben, verandert er per direct iets in mij als mijn lieve man iets heeft. Dan denk ik: ‘Kom op joh, sissy. Hoezo ben jij nu zo zwak? Waarom doe je daar niks aan?’ Ik zeg dit misschien niet tegen hem. Maar ik heb nogal een sterke non-verbale communicatie. Bovendien: energy never lies. Een aversie op de kwetsbaarheid van je eigen man. Niet zo fraai en een duidelijk patroon. En een patroontje? Daar is altijd iets aan te doen. Ik benoem dit en samen bekijken we dan waar dit vandaan komt. We lopen om het onderwerp heen. Bijna altijd is het iets uit je onderbewustzijn. Vorige levens spul. Dat transformeren we dan. Bye bye, nurse from hell. 

Bewustzijnsverandering

Het is wel handig als je in staat bent een time-out te zetten op je eigen gedachtes. Jezelf te onderbreken, daarboven te gaan hangen en te vragen: ‘Wat ben ik in godsnaam aan het doen?’ Dat helpt je op je pad van bewustzijnsverandering en zo zetten we mijn zelfhelend vermogen aan het werk. Dat heeft ieder mens. Je hebt niet alleen fysiek een zelfhelend vermogen, maar ook mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Wat er allemaal boven water komt drijven bij mij? Blokkades op jezelf iets gunnen, jezelf kleiner maken dan je bent, het reddende engel syndroom, fysieke blokkades, niet helemaal in je lijf zitten, vage trauma’s, het zo goed willen doen als het leven zelf (leg de lat anders nog ietsje hoger) en nog veeeeeel meer. Zo kon ik me ook extreem ergeren aan bepaalde eetgeluiden. Overal kijk ik naar. Soms verbaas ik me erover dat ik überhaupt nog vrienden heb met al dit drama bij me. Maar ‘gelukkig’ heeft iedereen dit. 

Verlichting

Verlichting is plat gezegd de rugzak vol met troep en trauma’s die je met je geboorte al bij je hebt, steeds lichter maken. Alles één voor één opruimen. Zo ga je steeds lichter door het leven. In je leven als mens op deze ingewikkelde planeet kun je uitstekend dingen transformeren. Zeker in deze uitdagende tijd van de transitie naar de Nieuwe Balans Energie. Daar ga ik dan ook vol voor. Zo werk je aan je eigen bewustzijn. Ik leer ontzettend veel. Deze waardevolle inzichten en wijsheden neem je voor altijd mee. Dit is namelijk geen opvlieging, midlifecrisis of trend. Uiteraard doe je dit op de eerste plaats voor jezelf, maar uiteindelijk ook voor het collectief van de mens. Je doet dit niet voor de show, het podium, de likes en ook na je dood krijg je nergens een voorkeursbehandeling. Het maakt mij niet bijzonder. Ieders pad doet er toe. Ik ben niet ‘verder’ of ‘minder ver’ dan jij. Iedereen is precies waar die moet zijn. En als je het daar niet mee eens bent, dan ageer je eigenlijk tegen het leven of je eigen zielsplan. Dat ga je niet winnen.

100% Verantwoordelijkheid

Misschien klinkt het allemaal lekker makkelijk, maar dat is het niet. Het vergt dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor alles in je leven. Dat betekent niet dat je de zorgen van de hele wereld op je schouders hoeft te dragen, maar dat je alles als een spiegel ziet. Wat spiegelt mij dit terug? Wat heb ik te helen? Want het is nooit bedoeling dat je iemand anders verandert. Alleen je eigen shit opruimen. Dat is al een behoorlijke taak. En wijzen naar een ander? Dat is vier vingers naar jezelf. Het vraagt van je dat je er vol voor gaat. Niet met een kleine teen het koude water voelen, je gaat er he-le-maal voor. Een sprong in het ijskoude diepe. Je geniet van de zonnestralen én de regenbuien. De lusten én de lasten. Soms doet het zelfs fysiek pijn en dan is er géén nooduitgang. Tranen? Vloeien regelmatig rijkelijk. Maar is het ‘t waard? Ja, absoluut. Alles wat je erin stopt, krijg je 10 x terug. 

‘Laat je niet gek maken’

Wijsheid van Ruud uit Big Brother: ‘laat je niet gek maken!’ Laat je niet gek maken door mensen om je heen. Laat je ook niet gek maken door het tempo van mijn pad. Dit hoort nou eenmaal bij mij. Bij jou hoort misschien iets heel anders. Er is niks goed of slecht. Maar leer jezelf nou eens écht kennen. Je denkt misschien dat je jezelf kent, maar je bent zo ontzettend veel grootser, mooier en briljanter dan wat je denkt. Als je maar bereid bent om door die laagjes heen te gaan. Op je eigen tempo. Op je eigen manier. Maar als je alles met je hoofd zit te beredeneren en kapot analyseert, doe je jezelf tekort. Zet een stapje richting je intuïtie, je gevoel. Je hoeft zeker niet te haasten, want je bent nooit klaar met leren, ervaren, ontdekken en groeien. Dus er is geen einddoel. Als iemand pretendeert dat hij of zij geen obstakels heeft of alles al weet, dan word je hierboven keihard uitgelachen. Keihard.

‘Some day you’ll leave this world behind, so make a life you will remember’ – Avicii