Veel wat we denken, zeggen, voelen en doen, wordt aangestuurd door ons onderbewustzijn. Maar als we ons al bewust zijn van onszelf… dan is dat voornamelijk van onze bewuste mind. Dat stemmetje in je hoofd. Van dat onderbewustzijn weten we namelijk nog maar erg weinig. Terwijl je bewustzijn maar 10% van je capaciteit is. Het topje van de ijsberg. Hoe zit het met die andere 90%, onder water?

Wat is bewust waarnemen?

Je registreert de wereld om je heen met je vijf zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Je mind is hetgeen waarmee je bewust waarneemt. Maar dit is slechts het topje: de 10%. De andere 90% wordt bepaald door jouw onderbewustzijn. Toch is de hele wereld ingericht op die 10% van ons kunnen. Op de ratio. Want veel mensen denken: ‘Als we ‘t niet zien, bestaat ‘t niet.’ Dit zorgt echter voor een gelimiteerde blik op de wereld. We vertrouwen alleen wat we waarnemen met onze zintuigen. Je intuïtie is als het ware buitenspel gezet. Maar in deze tijd gaat het er juist om dat je gevoel weer mee mag spelen.

Wat is het onderbewustzijn?

Wat is dan het onderbewustzijn? Het onderbewustzijn stuurt (vitale) functies aan in je lijf. Zo knipper je daardoor automatisch met je ogen en klopt je hart de hele dag. Ook je dromen komen uit je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn regelt dat je wakker wordt, als je bijna stopt met ademen. Erg fijn dus. Daar hoef jij niets voor te doen. Jij hoeft al deze functies niet met je mind aan te sturen. Dat doet je onderbewustzijn. Tot zover is het te begrijpen, toch?

Maar het onderbewustzijn is meer dan het automatisch aansturen van je lijf. We weten nog maar weinig van de complexiteit van het onderbewustzijn. Zelfs de medische wereld of geestelijke gezondheidszorg niet. Wat is het? Wat doet het? En wat kun je er zelf mee doen? Daar liggen dus nog enorm veel kansen.

Het onderbewustzijn is een soort enorme harde schijf met extreem veel informatie. Dit is het werkgeheugen hoe je bepaalde dingen verwerkt. Continu wordt er data uitgewisseld met je bewuste mind. Heb je een bepaalde ervaring in je leven? Dan vormt je verstand daar een mening over. Die komt weer in je onderbewustzijn.

Goed, een stapje verder

Maar je onderbewustzijn is nóg veel meer! Het is de databank van alle vorige levens, je innerlijk weten en je intuïtie. Het is een soort mega bibliotheek met een enorme schat aan kennis. Het functioneert als een soort van grote harde schijf, waarop je bewustzijn alles opslaat en er weer vandaan haalt als het dat nodig heeft. Je hebt dus je eeuwige kennis in principe altijd bij je. Of je er iets mee doet of überhaupt bewust bij kunt, is een tweede. Maar alles is er. Al is het 10, 100, 1000 levens geleden. Er gaat namelijk nooit iets verloren.

Onderbewustzijn: van geboorte tot overlijden

Wanneer je geboren wordt hier op Aarde, wordt er een kopie gemaakt van je zielenarchief naar je onderbewustzijn. Dit vormt jouw basislaag waarmee je deze incarnatie gaat beginnen. Je hebt dus al een hele zware rugzak vol met ervaringen bij je. In die rugzak zitten vaak trauma’s, blokkades en zielenprogramma’s met een negatieve bijsmaak. Want weet: jij bent een spiritueel wezen dat een menselijke ervaring heeft, niet andersom. Jij hebt een ziel en die gaat nooit dood. Die kan niet vernietigd worden, omdat het levensenergie is. Het enige wat dood gaat, is je fysieke lichaam.

Maar er is meer. Naast het feit dat er een basislaag is waarmee je jouw leven begint, maakt je ziel ook nog een plan de campagne voor dit leven, oftewel een zielsplan. Dat plan heeft je ziel samen met je begeleiding opgesteld. Daarin vindt je alles wat je ziel wenst mee te maken, te ervaren en te ontdekken. Maar ook welke ziektepatronen, welke ongelukjes, welke situaties en welke relaties je hebt voorbereid voor dit leven. Ook deze kennis komt in je onderbewustzijn terecht. Deze laag wordt over de basislaag heen gelegd en vormt je reis voor dit leven. Iedereen wil graag weten wat er in zijn of haar eigen plan staat. Maar vergeet ’t maar! Het is niet bedoeling dat je het weet. Waarom niet? Simpel. Als je alles zou weten, zou je zo snel mogelijk, doelgericht en planmatig te werk gaan. Zeker in een maatschappij waarin alles door ratio wordt gedaan. Omdat je het niet weet, leer je meer. Het gaat om de reis, niet om het einddoel.

Transformeren in je onderbewustzijn

Op het oog lijkende kleine dingen in jouw leven, kunnen een heel blik aan trauma’s opentrekken. Zo kun jij nog een keer door de ervaring heen. En ook al klinkt je dat misschien niet als muziek in de oren: deze planeet is wel de plek bij uitstek waarbij je dit kunt transformeren. Hoe? Je kunt iets helen, zuiveren of een ervaring positief overschrijven. Zo kun jij steeds lichter door het leven gaan. Als je iets heelt of zuivert in dit leven, dan worden deze wijzigingen opgeslagen in je onderbewustzijn, je harde schijf. Op het moment dat jij ‘t loodje legt, upload je onderbewustzijn al deze nieuwe informatie weer naar je zielenarchief. Dat vormt dan weer een nieuwe laag, van een volgend nieuw leven. Jij bent gegroeid en omdat jij een deel van het grote geheel bent, net zoals iedereen, groeit het grote geheel door jou. Zo blijft alles expanderen.

En nu?

Allemaal leuk en aardig. Maar waarom zou je in je onderbewustzijn gaan graven? Dat antwoord is eigenlijk simpel. Als je ‘t op het diepste niveau oplost, hoef je niet telkens weer dezelfde patronen te doorlopen. Je pakt het dan aan bij de bron. Je stopt het. Of transformeert het. In plaats van naar symptomen te kijken en die te bevechten, pak je nu alles aan bij zijn staart. Bij de oorzaak van jouw uitdaging. Doordat je daar een aanpassing aanbrengt, stop je de aanvoerroute die iedere keer dezelfde situatie in je leven creëert. Jij creëert namelijk datgene wat je onderbewustzijn uitzendt naar de wereld om je heen.

Als voorbeeld: Jij zet jezelf altijd op de tweede of misschien wel twintigste plek. Dan kan het zijn dat jij een diepe overtuiging hebt dat jij het niet waard bent om op de eerste plek te staan. Misschien heeft iemand in jouw jeugd iets gezegd heeft waar je onzeker van werd. En daarna ging het blik met trauma’s uit je onderbewustzijn open. De zielenprogramma’s gaan lopen. Trauma’s van levens waarin je gekleineerd bent. Waarin jij écht bent gaan geloven dat je het niet waard bent. Och, het kan van alles zijn. Feit is: jij hebt er nu ‘last’ van. En misschien is dat wel mooi geweest. Het maakt je leven een stuk relaxter als jij die backpack die je meesleept steeds lichter maakt. Dan loop je de symbolische Nijmeegse vierdaagse toch even anders. Steeds meer leven vanuit flow. Dat gunnen we jou!