Sommige woorden zeggen meer dan je denkt. Zo zou je ‘Universe’ meer kunnen interpreteren als ‘You-niverse’. Jij bent namelijk het stralende middelpunt van jouw leven. Andere mensen en situaties zijn spiegels in jouw Universe. En ja, jij bent ook weer een spiegel voor anderen. Zo zit het leven meer dan ingenieus in elkaar en kun je enorm met en van elkaar leren. Iedere keer krijg je de mogelijkheid: ‘Wat kies je nu? Hoe ga je er nu mee om?’ En ook niet kiezen behoort tot de mogelijkheden. Je kunt eindeloos lang in dezelfde patronen ronddolen óf zeggen: het stopt hier bij mij. Wil je er mee stoppen? Dat kan deze oefening voor zelfreflectie helpen.

Geen toeval

Als je de wereld als dat spiegelpaleis gaat bekijken, ga je inzien dat het leven niet uit een zooitje toevallige gebeurtenissen bestaat. Er zit voor ieder individu groeipotentieel in. En ja, jij doet ertoe. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander. Niet belangrijker, maar zeker niet minder belangrijk. Want heel toevallig ben jij zelf de enige constante figuur die er altijd bij is in jouw leven. Waar je ook gaat of staat, jezelf heb je altijd bij je. We komen in een tijdperk waarin je de volledige verantwoordelijkheid voor je leven neemt: de lusten en zeker ook de lasten. Dat betekent niet dat alles jouw ‘schuld’ is, maar wel dat je er een aandeel in hebt hoe je met een bepaalde situatie omgaat.

Pijn is je goudmijn

Zo was ik onlangs verwikkeld in een ietwat complexe situatie op het gebied van een samenwerking. Uiteindelijk geeft het mij de kans om te voelen: Waar sta ik voor? Wie ben ik? Wat voel ik überhaupt? Wat vind ik belangrijk? Waar ligt mijn grens? Wat kan ik zelf veranderen? En nee, natuurlijk is dat niet leuk. Ook boosheid, onmacht en verdriet passeerden de revue. Maar als dit soort situaties er uiteindelijk voor zorgen dat ik dichter bij mezelf kom te staan, dan verwelkom ik ze toch in mijn Universe. Makkelijk? Hè hè, dacht ’t niet. Maar vaak denk ik dan aan de uitspraak van • h o o l i m o o l i • : ‘pijn is je goudmijn’. Met andere woorden daar waar het pijn doet, zit een stukje waar je in kan helen en groeien.

Lusten & lasten

Hoe gaat het in jouw Universe? Dat weet jij als geen ander. Maar in die van mij is een enorme behoefte aan rust, ruimte en écht in je eigen kracht staan. Er is niemand in de hele wereld die daar beter voor kan zorgen dan ik. Je bent namelijk geen speelbal van het leven. Je kunt die verantwoordelijkheid voor de lusten en lasten prima pakken en dragen. Niemand anders gaat je namelijk precies geven wat je nodig hebt, behalve jijzelf. Dus vingerwijzen? Hou daar gerust mee op. Ga aan de slag met de vier vingers die naar jou wijzen als je met je vingertje loopt te zaniken. Wat zeggen die vier vingers over jou? Daar kun je namelijk iets aan doen. Een ander persoon of een situatie kun je niet veranderen. Jezelf wel. Hoe? Ontdek dat in de oefening voor zelfreflectie.

Oefening voor zelfreflectie

  1. Schrijf eerst op wat je van iemand of van een bepaalde situatie vindt waarin je geraakt wordt. Wijs even ongegeneerd met je vinger. Niet nuanceren. Waarom niet? Als je meteen met reflecteren begint, ontken je een essentieel deel van jezelf: jouw gevoelens en emoties.
  2. Schrijf op wat je voelt in deze situatie? Ja, voelen ja. Niet denken.
  3. Nu kijk je naar de vier vingers die naar jezelf wijzen. Wat zegt dit allemaal over jou? Een essentieel deel in deze oefening voor zelfreflectie. Het kunnen meerdere dingen zijn. Schrijf ze maar op.
  4. Ga een stapje dieper. Kijk naar die punten die iets over jou zeggen en ga als een kind van 3 jaar oud naar de waarom-fase. Waarom ervaar ik dat zo? Waarom is dat zo? Waarom? Waarom? Waarom? Vaak kom je zo zelf al bij de kern van het probleem. Als er iets in elkaar klikt, dan ben je al lekker bezig met bewustzijnsverandering.
  5. In de buurt van de kern gekomen? Stel jezelf dan de vraag: is dit iets wat ik wil of kan veranderen? Indien het antwoord ‘nee’ is, dan niet hè. Weet wel: zolang jij er energie op vasthoudt, moet jij er mee dealen. Indien ja? Mooi, misschien moet je iets loslaten, met zachtere ogen naar anderen kijken, in je kracht staan, vergeven of is het een groter thema waar jij mee aan de slag kan gaan. Eventueel alleen of met hulp. Maar hulp is er altijd, voor iedereen. Niet alleen in Hogwarts.

Je hebt jezelf altijd bij je

In mijn geval kwam ik tot de conclusie dat er een soort onderdrukte vrouwenpijn is geraakt. Niet gehoord worden. Oei en au. Vast iets uit mijn onderbewustzijn, maar daarmee kwam een oer ‘nobody-puts-baby-in-the-corner’ gevoel naar boven. Verder ben ik dankzij mijn eigen opdracht tot de conclusie gekomen, dat dit het moment is om echt héél dicht bij mezelf te komen, zijn en blijven. Het is een jeukterm, maar het is erg veel waard om in je eigen kracht te staan. En dat je gaat ervaren dat je in staat bent om jezelf te geven, wat je in een ander zoekt. Of dat nou liefde, troost, rust, bevestiging, wijsheid of kracht is. Iedereen heeft alles in zich om zichzelf te helen. Jij bent al compleet. Hoe fijn is het, dat jij jezelf altijd bij je hebt?

Don’t you worry child, heaven’s got a plan for you

Op het moment word ik achtervolgd door vlinders, veertjes, dubbele getallen en libellen, maar ook door het liedje ‘Don’t you worry child’ van Swedish House Maffia en ‘Unwritten’. Zo is er voor iedereen een manier waarop het leven met je communiceert. En even hard meezingen met zo’n liedje lost niet alles op… maar lucht absoluut op. Succes met je opdracht voor zelfreflectie!

Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it in
No one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
The rest is still unwritten