Ergens zijn we onszelf en het leven enorm serieus gaan nemen. Bloedserieus. Het is ook logisch, aangezien we in een rationele wereld leven en vaak te veel om de mening van een ander geven. Maar doe gewoon waar je blij van wordt. Neem vooral je eigen gedachten met een korreltje zout. Meer vreugde in je leven, zorgt ervoor dat je meer bij je gevoel komt. En dat is handig in de Nieuwe Balans Energie

Spiritualiteit is (g)een serieuze zaak

Veel mensen denken dat ze niks met spiritualiteit hebben, omdat er een verkeerd beeld aan kleeft. Maar spiritueel zijn, betekent niet dat je de hele dag met wierook in de weer bent. Het betekent dat je jouw unieke levenslessen oppakt. Dus op het moment dat je op een yogamat in een ongemakkelijk houding zit, ben je niet per se spiritueel bezig. Het is geen hobby die je uitvoert tussen 19.00 en 20.00 uur. Je bent het altijd. Juist in een heftige discussie, rottige situatie of een moment waarop je een belangrijke keuze moet maken. Het is vaak geen tralalalielala licht & liefde feestje. Check meer vooroordelen over spiritualiteit.  

Toch willen we meegeven: spiritualiteit is geen bloedserieuze zaak. Het gaat niet alleen maar om zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven, maar juist ook om lachen, dansen, verbinden, voelen en je gedachten niet zo vreselijk serieus nemen. Keer op keer zoom je uit met wat je nu eigenlijk allemaal aan het doen en denken bent. 

‘How would you dance if nobody, including you, is watching?’

Bewustzijnsverandering

Spiritualiteit staat voor ons bij Right Here synoniem voor bewustzijnsverandering. En die veranderingen zijn voor iedereen anders. Iedereen heeft een eigen tempo, een eigen zielsplan en een eigen kijk op de dingen. Niemand is beter dan de ander. Je kunt juist van elkaar leren. Je kunt elkaar als spiegel zien. Maar uiteindelijk draait alles om jou. Jij bent het centrum van jouw leven. Het gaat om de kwaliteit van jouw leven, niet om de kwantiteit.

Je hoeft niet te kiezen

Onterecht denken veel mensen dat spiritueel zijn, betekent dat je geen koffie, bier en wijn mag drinken, geen vlees mag eten of dat er allerlei strikte regels zijn. Dat je als een soort celibataire monnik huis en haard achter je moet laten op het pad naar verlichting. Maar dat is complete onzin. Ook al zijn er wel wat spelregels in de Nieuwe Balans Energie. Je mag het hele aspect van het menszijn omarmen. Je hoeft niet te kiezen. En juist jouw eigen dingen maken de wereld kleurrijk.

Je mag van yoga houden én Duitse heavy metal.
Je mag van de natuur houden én genieten van luxe.
Je mag van zelfgebrouwen brandnetelthee houden én gin-tonics drinken.
Je mag geloven in vorige levens én kicken op een Rolex horloge.
Je mag met energie werken én ongenadig hard vloeken als je je teen stoot.

Spiritualiteit is niets meer of minder dan helemaal jezelf durven zijn. De steeds mooiere versie van jezelf. Bewustzijnsverandering dus. Als iemand je het idee geeft dat er maar één manier is om het ‘goed’ te doen, ga er dan maar vanuit dat dit kletskoek is. Dan riekt dat vooral naar een groot ego. Misschien zelfs verpakt als ‘spiritueel’ persoon.

‘Het leven is eigenlijk heel simpel. Maar we hebben ‘t zo verrekte ingewikkeld gemaakt.’

Vals licht

Het moet toch even gezegd worden: in de spirituele wereld is een hoop vals licht. Zeker als je niet op je eigen intuïtie durft te vertrouwen, kan je dat op een verkeerd pad brengen. Uiteindelijk leer je daar veel van. Maar misschien hoef jij deze les niet te leren. Blijf daarom vooral bij jezelf. We willen vaak zo graag bij een clubje horen, dat je voordat je ‘t weet een charismatische sekteleider volgt. Beetje overdreven, but you’ll get the point. Het is daarom zo belangrijk om jezelf te kennen. Wat voelt goed? Wie zet je in jouw eigen, unieke kracht? In de Nieuwe Balans Energie zal het aanbod van mensen die het denken te weten, nog veel groter worden. Zorg ervoor dat je daar geen speelbal van wordt en maak keuzes die bij jou passen. Jij bent en blijft je eigen guru.

Neem jezelf niet zo serieus

Dus niet te veel fronsen, peinzen en zorgen maken. Het leven hier is maar relatief kort. Maak er gewoon iets moois van. We zeggen niet dat ‘t makkelijk is. Maar je kunt het! Glimlach maar eens 30 seconde. Gewoon. Doe maar. Door te glimlachen maakt je lichaam endorfine aan. Je geeft daarmee een seintje aan je lichaam dat alles veilig is. Zo makkelijk kan het soms zijn. Just smile.