In een tijd waarin het lastig is om te bepalen wie nou de waarheid spreekt en wie niet, is er altijd iemand op wie je mag vertrouwen. Niet op mij. Maar op jezelf, jouw eigen lichaam. Luister naar je lichaam. Je lichaam is namelijk géén machine, maar een buitengewoon intelligent, wijs en geavanceerd systeem dat aangeeft wat er met jou aan de hand is. Dus niet meteen een pilletje erin gooien, maar luister naar je lichaam. Misschien zijn signalen eerst subtiel, maar als je niet luistert kan dat uitgroeien tot grote blokkades. Lees: veel pijn, ziektes of ander fysiek ongemak. Misschien is het relaxter om een plaatje te luisteren, maar luister ook eens naar je lichaam.

Intelligent lichaam

In iedere cel van jouw lichaam zit een bepaalde intelligentie vanuit jouw onderbewustzijn. Dus ook al leven we (nu nog) voornamelijk vanuit ons hoofd en zit ons ego de boel te sturen, toch ‘weet’ jouw lichaam feilloos wat er met je aan de hand is. Zelfs nog veel beter dan je hoofd. De meeste mensen weten alleen niet meer hoe ze er naar moeten luisteren. Want we moeten nogal veel, hè? Dus pijntjes komen zelden uit in ons drukke schema. Soms kun je door naar de diepere oorsprong te gaan van fysiek ongemak, al jouw zelfhelend vermogen activeren. Want dat heb jij. Als je in je vinger snijdt, dan vertrouw je erop dat dit weer netjes dichtgroeit. Dit zelfhelende vermogen heb je ook emotioneel, mentaal, energetisch, spiritueel, eigenlijk op alle vlakken. Toch houden we vaak juist allerlei mentale en emotionele wonden in stand. Met alle gevolgen van dien.

De tandjes raken op

In het Nieuwe Balans Energie boek dat Wiljo Dirkx en ik aan het schrijven zijn, besteden we er ook aandacht aan. Aan het feit dat de tandjes opraken. Bij iedereen. We zijn gewend om even extra gas te geven als het niet lekker loopt. Harder werken, dan komt het goed. Dit trucje verliest alleen zijn geldigheid. We zetten mentaal tandjes bij. We zetten emotioneel tandjes bij. We zetten fysiek tandjes bij. Alleen raken die tandjes gewoon op. Nergens meer een melktandje te vinden. En dan, hè? De geestelijke gezondheidszorg is nu al overbelast. Dus hoe ga je nu met je uitdagingen om als je compleet uitgeblust bent? Er zijn mogelijkheden. Nog genoeg. Maar dan mag je wel je perspectief gaan verbreden. Heb je hoofdpijn? Dan heb je misschien wel gewoon kopzorgen. Neem geen paracetamolletje, maar kijk naar jouw uitdagingen. Een huisarts heeft daar géén kant-en-klare oplossingen voor. Last van je voet of enkel? Misschien ren je wel te hard door het leven, ga je te snel en wil je lichaam jou vertragen.

Luister naar je lichaam

De Nederlandse taal is rijk aan spreekwoorden. Daar ben ik zelf dan ook dol op. Echter was ik er me nooit van bewust dat je met die spreekwoorden nog best veel kunt duiden. Last van je schouders? Misschien draag je wel figuurlijk te veel last op je schouders. Veel van die spreekwoorden komen niet zomaar uit de lucht vallen. Er is nog een mooie manier om oorzaken te duiden en dat is door middel van chakra’s. Zo zweverig zijn ze niet. Jij bent zelf ook gewoon energie en ieder chakra heeft een bepaalde betekenis. Het is niet altijd zo dat dan alles opgelost is, maar het kan je helpen om iets te duiden. Het is geen wetmatigheid, maar een hulpmiddel. Het kan je helpen om een diagnose te stellen.

Links en rechts

Als je naar je lichaam kijkt tot en met je schouders, zit in de linkerkant je gevoelens en emoties. In de rechterkant zit je denken. In je nek wisselen die lijnen om en dan wordt het andersom. Als je hoofdpijn hebt aan de linkerkant, is het een rationeel ding. Is het rechts? Dan is het vaak een emotionele uitdaging. Dit is geen wet. Maar vaak klopt het wel. Het kan ook zomaar zijn dat je de pijn van iemand anders meedraagt of het is een morfogenetisch veld. Niet altijd kom je er zelf 1, 2, 3 uit wat het is. Maar stel dat je last van je linkerheup hebt, dan heb je qua emoties misschien wel iets op de heupen. Iets voelt niet goed en je kijkt er niet naar. Wat heb je op je heupen?

Chakra’s

Je hoeft geen chakra’s te chanten of chakra specialist te worden, om hier iets mee te doen. Maar chakra’s helpen je met het duiden van iets. Heb je last van je onderrug, dan gaat dat om jouw basis. Heb je vertrouwen in het leven? Voel je je veilig? Zo niet, dan kan het zijn dat je hier fysieke klachten krijgt. Stel dat je buikpijn hebt, dan kan het zijn dat je uitdagingen hebt met relaties. Misschien met je partner, de wereld om je heen of vrienden. Jouw lichaam staat niet los van hoe jij je voelt. Het is één holistisch plaatje. Maar er gebeurt niks wat niet moet gebeuren. Ook al is dat soms helemaal niet leuk en buitengewoon confronterend.

Uitleg van de chakra’s

1e chakra: Wortelchakra of stuitchakra
Positie: Je stuitje
Gaat over: Je basis. Je veilig voelen. Je aarding. Ik heb vertrouwen.

2e chakra: Buik chakra
Positie: Onder je navel
Gaat over: Relaties. Jij met jezelf. Jij met de wereld. Jij met een ander.

3e chakra: Zonnevlecht chakra
Positie: Net boven je navel
Gevoel: Je plekje in de wereld opeisen. Je plekje vinden en claimen.

4e chakra: Hart chakra
Positie: Je hart
Gevoel: Liefde

5e chakra: Keel chakra
Positie: Keel
Gevoel: Communicatie. Jezelf uiten.

6e chakra: Derde oog chakra
Positie: Derde oog
Gevoel: Inzicht.

7e chakra: Kruin chakra
Kleur: Violet
Gevoel: Het totaal en je verbinding met alles.

Staat los van elkaar

De meeste rationele mensen zien vaak het verband niet tussen hun gevoel en fysieke klachten. ‘Ik heb hier een pijntje. Dit moet weg. Ik moet door.’ Ach, dat lichaam toch. Schreeuwt inmiddels om aandacht. Luister er nou gewoon eens naar. Jouw lichaam staat niet los van jou. En zelfs als je het ‘probleem’ oplost, dan is de kans groot dat je alsnog iets krijgt om jou te laten luisteren naar jezelf, naar je intuïtie. Er zijn ook genoeg mensen zo eigenwijs dat ze tot op hun laatste dag niet luisteren naar hun eigen lichaam. Dat is ook een keuze. De kans dat ze dan deze site komen is bijzonder klein. Zo realistisch zijn we ook wel.

Natuurlijk is het een goed idee om naar de huisarts gaan, als je iets niet vertrouwt. Breek jij je been? Dan zou ik maar gewoon naar het ziekenhuis gaan. Niet alles is op te lossen met een gesprekje over chakra’s en een kopje thee. Maar vaak heeft iets een diepere betekenis en wil jouw lichaam jou iets kenbaar maken. Misschien mag je wel meer naar je gevoel gaan. Alles meteen met een pilletje, zalfje of ander medicijn oplossen, is vaak de pappen-en-nathouden methode. De oorzaak zelf daar wordt niet naar gekeken, want dat kan soms nog best confronterend zijn. Toch is juist de methode om ook te luisteren naar je lichaam de meest duurzame oplossing. Zo kom jij meer in je lijf, leer jij jezelf beter kennen en ga je je écht beter voelen. Dus: wat zegt jouw lichaam? Luister daar maar naar in plaats van al die druktemakers in de wereld. Naar een leuk plaatje luisteren kan natuurlijk ook.