Loslaten is zo’n beetje het moeilijkste wat er is voor ons mensen. Toch ga je daar in je leven mee te maken krijgen. Zeker nu. Er is namelijk veel in beweging, dus je gaat ook situaties, mensen, banen, relaties, lifestyle, mindsets, wensen, gedrag en vooral controle loslaten. En dat is gewoon ontzettend moeilijk. Maar toch kun jij het ook… Hoe dan?

Gehechtheid aan de uitkomst

Allereerst eens stilstaan bij het feit waarom het nou zo moeilijk is om los te laten? Dat is omdat we vaak een beeld hebben bij een bepaalde uitkomst. Daar kunnen we enorm gehecht aan zijn. Aan plaatjes in ons hoofd. We willen vaak van alles en een andere uitkomst is eigenlijk niet acceptabel. Toch kan het zijn dat jij je hele levensstandaard en wensen loslaat om eenvoudiger te leven en dat je uiteindelijk gelukkiger bent dan ooit. Juist doordat je bent gaan loslaten.

Kunnen en willen

Vaak zeggen we dat we iets niet kunnen loslaten. Maar dat is helemaal niet zo. Je kan het wel, maar je wil het niet. Dus als jij iets of iemand niet los kan laten, moet je jezelf eens de vraag stellen: wil ik dit wel loslaten? Zo niet, dan is het al een mission impossible. Dan mag je er dus mee dealen, want jij houdt er nog energie op vast. Natuurlijk is loslaten ook uitdagend. Loslaten betekent vaak dat je de confrontatie met jezelf aan mag gaan. Dat je het bij jezelf mag gaan zoeken. En vooral dat je erop mag vertrouwen dat precies gebeurt wat moet gebeuren. Als je me dat een aantal jaar geleden had gezegd, dan had ik zeker niet geluisterd.

Loslaten? Ben jij gek of zo…

Zelf weet ik nog heel goed hoe frustrerend het was toen het niet lukte om zwanger te worden van een tweede kindje. Dan zijn er ook nog van die mensen die zeggen: ‘Je moet het gewoon loslaten. Ik hoorde onlangs dat iemand ‘t had opgegeven en toen ging het vanzelf. Die heeft nu 6 kinderen.’ Tja, goedbedoeld hoor. Maar ook een enorm pijnlijk kak-advies. Hoe laat je iets los wat je zo graag wil? Hoe laat je iets los wat je niet los wil laten? Als iemand zoiets zei, dan had ik zin om zo iemand met zijn hoofd tegen de muur te slaan. En hard. Maar hé, nooit gedaan hoor. Uiteindelijk is het gelukt om het volledig los te laten en zijn we heel gelukkig met 1 kind.

Trucjes om los te laten

Er is vaak niet één trucje om iets los te laten. Het begint met de cruciale vraag: kan en wil je het loslaten? Of ben je nog gehecht aan een bepaalde uitkomst? En dan kan je daarnaar kijken. Loslaten enkel als mentale exercitie is ook onmogelijk. Het is toch iets dat je eerst met je gevoel doet en later volgt je hoofd. Dan komt de crux in het verhaal: vaak willen we alles in één keer loslaten. NU. ALLES. Dat is soms een te grote stap. Je kunt het ook losser laten. Of begin eens met iets kleins. Of ga eerst eens accepteren dat je het niet los kan laten. Gun jezelf je groeiproces en doe niet zo ongeduldig. Geef jezelf tijd om los te laten. Neem het tempo aan van een schildpad: lekker rustig aan.

Gebrek aan vertrouwen

Er is nog een reden waarom het moeilijk is om los te laten. Want natuurlijk overziet ons verstand met ons ego grotere plaatjes niet of maar beperkt, dus die is niet te porren voor overgave en loslaten. Maar bovenal schort het enorm veel mensen aan vertrouwen. Vertrouwen in onszelf. Vertrouwen in een onzichtbaar groter geheel. Vertrouwen dat je écht wel gedragen wordt, ook al weet jij niet hoe. Vertrouwen dat er geen foutjes in het leven zitten. Als je meer bewust bezig gaat zijn met dat vertrouwen, worden loslaten en meeveren vanuit overgave steeds makkelijker.

Don’t you worry. Everything is going to be allright.

Hoe kun je loslaten?

Als je bereid bent om iets of iemand los te laten, wat kun je dan doen?

  • Visualiseren dat je het loslaat: neem de tijd om zelf te visualiseren dat je iets loslaat. Visualisaties zijn veel echter dan je denkt.
  • Schrijf het op en verbrand het.
  • Heel hard ‘Let it gooo’ meezingen met Elsa van Frozen.
  • Laat je inspireren door de natuur. Wel eens gezien hoe moeiteloos de natuur alles loslaat en vertrouwt dat het weer terugkomt? Ga mee met die flow.
  • Laat het los met een intentie of affirmatie. (Bijv. ‘Ik kies ervoor om <iets> los te laten, alhoewel ik niet weet hoe. Dankjewel.)
  • Je kunt ook hulp zoeken bij iemand om los te laten. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om met een situatie om te gaan.

Weet gewoon dat als jij leert loslaten, dat er dan ruimte ontstaat voor mooiere dingen dan jij kan bedenken. Dan geef je ruimte aan het leven om magie te infuseren aan jouw leven. Je gaat niet meer voor het leven staan met je controle en ongeduld, maar doet een stapje opzij en juist daardoor werk je samen met het leven. Dat is écht de moeite waard.

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >