Leven vanuit flow geeft een fijn gevoel! En dat gunnen we iedereen. Er zijn verschillende fases van bewustzijn. En hoe verder je je bewustzijn ontwikkelt, hoe meer je je realiseert dat jij zelf invloed hebt op je leven. Er is geen stappenplan voor hoe jij dat moet doen. En het gaat ook niet om dat einddoel. Het gaat om de reis ernaartoe. Maar we willen je toch dat gevoel van in flow leven meegeven.

Leven vanuit flow: jij bent de natuur

Allereerst is het goed om je te realiseren dat jij onderdeel van de natuur bent. De mens heeft zichzelf een soort van ‘boven’ de natuur gezet. Terwijl… uhm… hoe dan? We zijn er gewoon onderdeel van. Van alles. En ook al hebben wij mensen een bewuste mind, dat wil niet zeggen dat wij alles beter weten dan een vogel of een vlinder. Deze gevleugelde vrienden zijn ergens zelfs wijzer dan wij. Zij gaan namelijk mee met de flow van de natuur. Vogels vliegen niet tegen de wind in. Zo stom zijn ze niet. Wij wel. Wij gaan met onze vrije wil, mooi geschenk by the way, lekker tegen alles in.

‘Het leven is eigenlijk heel simpel. Maar we hebben het zo enorm moeilijk gemaakt.’

Fases van bewustzijn

Om te gaan leven vanuit flow is het goed om te weten dat er verschillende fases van bewustzijn zijn. Zo krijg je er een beter beeld bij.

1. Onbewust onbekwaam
Overtuiging: het leven werkt mij tegen
Typetje slachtoffer van de maatschappij. Heeft vaker de mondhoeken naar beneden dan naar boven. Je ziet ze ook in het wild in de supermarkt lopen. Zegt graag: ‘Ik heb altijd pech!’ Goed, zoals je misschien weet, ben je een soort magneet. Wat je denkt en zegt, trek je aan. Dus denk jij dat je altijd pech hebt, is dat wat je krijgt. 

Ter verduidelijking: het is niet jouw schuld als er veel ellende is in jouw leven. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid hoe je ermee omgaat. 

2. Bewust onbekwaam
Overtuiging: het leven overkomt mij
In deze fase zie je het leven als iets wat jou overkomt. Alles wat je meemaakt, zie je als een soort grote samenkomst van toevalligheden. Of eigenlijk denk je er misschien überhaupt niet te zwaar over na. Je bent je in ieder geval nog niet geheel bewust van je eigen rol in jouw leven.

3. Onbewust bekwaam
Overtuiging: het leven is wat ik ervan maak
Je weet inmiddels dat jouw gedachten en mindset invloed hebben op wat er gebeurt. Je ontdekt dat je een manifestatiekracht hebt. En daar kun je gebruik van maken, als je ook vertrouwt op iets dat groter is dan jij. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

4. Bewust bekwaam
Overtuiging: ik ben het leven
Deze status hebben niet veel mensen. Ik ook niet, by the way. Maar als jij werkt aan jezelf, dan kun je een verlichte status bereiken. Daarmee gaat jouw ego minder ergens voor staan, maar volg je wat het leven voor jou bedoeld heeft. En dat voelt als een perfecte dans, mooie golf in de zee of… een dikke knuffel. Het voelt gewoon heel goed. Just go with the flow. Zonder weerstand.

Inspiratie van de flow van de natuur

Zit je toch even in je hoofd te bedenken hoe je z.s.m. naar het gevoel van flow kunt gaan, ga dan terug naar je gevoel en laat je dan vooral inspireren door de natuur. Je kunt dit op geen enkele manier alleen maar vanuit je hoofd doen. Het is een mooi proces van vallen, opstaan, leren, accepteren en alles wat daarbij komt kijken. Maar kijk eens aandachtig naar een willekeurige boom. 

De boom beweegt mee met de natuur. Ieder seizoen gaat een boom zonder te zeuren mee door behoorlijk heftige transformaties. De boom laat al zijn mooie blaadjes vallen, omdat de boom erop vertrouwt dat hij ze weer terugkrijgt. Een boom laat zich voeden door de Aarde. Een boom trotseert weer en wind, doordat hij goed geaard is. Een boom kleurt mee met de seizoenen. En ieder seizoen wordt een boom sterker. Eigenlijk kunnen we dus best veel leren van een boom. 

Heb je niet zoveel met bomen? Dat kan. Ook van bijna ieder dier kunnen wij mensen leren. Kijk naar een hond. Die is altijd in het nu. ‘Lekker blij, daar is mijn baasje!’ Kwispel, kwispel. Een hond leeft gewoon zijn leven. Of kijk eens naar een vogel die extra hard vliegt met dank aan de wind. Zo’n leven wil je toch ook? Voor de wind uit leven. Dat kan dus echt. En weet: het gaat om de reis en we helpen elkaar allemaal op onze weg naar huis.