Kies je je eigen leven uit? Ben jij benieuwd of jij je eigen leven uitgekozen hebt? Het antwoord daarop is: ja. Daar zouden we het bij kunnen laten, maar dat is natuurlijk wat beknopt. Maar iedere ziel kiest zijn of haar eigen leven uit. Vanuit menselijk perspectief zal je niet snel snappen waarom je er dan voor kiest om geboren te worden op een plek waar je niet oud wordt of veel ellende hebt. Maar vanuit het perspectief van een ziel, zijn die keuzes wel te verklaren.

Leren, ontdekken en ervaren

Het enige wat een ziel wil is: leren, ontdekken en ervaren. Door jouw persoon heen. Een ziel gaat niet slechts 95 jaar mee, maar oneindig lang. Het stukje wat jij nu bent, is maar een fractie van alles. En tegelijkertijd zit er toch alles in. Bizar, hè? Maar ja, je kiest je eigen leven dus uit. De vraag is: waarom heb je voor bepaalde situaties gekozen? Wat komt jouw ziel in dit leven leren? Waarom ben je (weer) hier? Linksom of rechtsom wilde je deze bijzondere tijd meemaken. En het is niet gek dat je je niks meer van al deze keuzes kan herinneren. Er is een reden waarom je vergeet wie je bent.

Kies jij je eigen leven uit?

Goed, even terug naar het begin. Voordat je ging incarneren als wie jij nu bent, heb je een uitgebreid zielsplan geschreven. Daarin staat precies wat je gaat leren en wat je gaat doen. Je maakt ook afspraken met andere zielen. Wat ga je elkaar leren? Wat ga je samen doen? En nee, dat is niet alleen maar in harmonie ‘Kumbaya, my lord’ zingen bij het vuur. Juist de mensen die in jouw ogen je vijand zijn, doen dat ergens uit liefde. Je leert elkaar iets. Maar je moet van goeden huize komen om het zo te kunnen bekijken en dat is ook zeker niet mogelijk in iedere situatie. Een heel mooi boekje hierover is ‘Het sprookje van de dood’ van Marie-Claire van der Bruggen. De titel klinkt enger, dan het boekje daadwerkelijk is. 

Aangezien je zelf je eigen leven uit hebt gekozen, heb je dus ook gekozen voor jouw ouders, partner, kinderen, vrienden, collega’s en ja, zelfs je schoonfamilie. Hoe irritant je sommige mensen misschien ook vindt, je kent elkaar niet voor niets. Een familieopstelling is een manier om eens in jouw nest te duiken. Het is juist interessant om er eens over na te denken en te voelen (!) waarom je veel weerstand hebt op iemand die je niet leuk vindt. Dus kies jij je eigen leven uit? Jazeker.

‘You have two choices: evolve or repeat.’

Waarom kies ik hiervoor?

Bij alles in je leven, kun je je dus afvragen: waarom komt dit op mijn pad? Je kunt natuurlijk in een slachtofferrol kruipen, maar je kunt ook van alles leren. Andere mensen en situaties spiegelen iets aan jou. En jij krijgt keer op keer op keer de kans om een andere keuze te maken. Situaties blijven zich herhalen, als je niet verandert. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Blijf je bij wat je kent of kies je voor verandering? Daarmee willen we verdriet, pijn en leed absoluut niet bagatelliseren. En hoef je emoties niet weg te stoppen, juist niet. Maar een andere kijk op je eigen situatie kan wel voor wat verlichting zorgen. En bovenal: neem jezelf niet te serieus. Want hé, als je het er niet mee eens bent hoe je leven nu is, dan is er maar één iemand bij wie je aan kunt kloppen. Bij jezelf dus. Want jij hebt je eigen leven uitgekozen.