We hebben Wiljo Dirkx de vraag gesteld: ‘Als je een boodschap mee mocht geven aan iedereen, wat zou dat dan zijn?’ Want snel tot de kern komen, doen we natuurlijk graag Right Here. Deze wijsheid willen we het liefst iedereen meegeven: ken jezelf.

Het allerbelangrijkste is om jezelf te leren kennen. Maar echt. Dat is wat telt: ken jezelf. Je mag er alles aan doen om jezelf te leren kennen. Want jouw wereld draait om jou. Hoe beter jij jezelf kent, hoe meer je uit het leven haalt. Je leert dan anders naar het leven te kijken, met veel meer compassie. Compassie voor jezelf en compassie voor anderen. Hoe meer je weet wat je talenten zijn en wie jij werkelijk bent, hoe meer kansen je gaat zien. Want we zijn veel grootster dan we denken.

‘Geloof in jezelf. Punt.’

Zelfkennis

Het ontbreekt veel mensen aan een flinke dosis zelfkennis. Natuurlijk zijn er kilometers aan zelfhulpboeken, legers coaches, psychologen en andere hulpmiddelen om jezelf te leren kennen. Maar alles is vanuit de mind beredeneerd. Natuurlijk is dat niet onbelangrijk en kun je daar hele grote stappen mee zetten. Maar dan ken je alsnog jezelf niet. Dat zijn voornamelijk analyses van hoe je zou kunnen denken en hoe je een probleem op kunt lossen. Maar dan ben je niet bezig met: wie ben ik nu? Maar dan écht. Je allerdiepste kern. Je ziel. Daar weten we maar bar weinig over. Wat zit er allemaal in dat uitgebreide onderbewustzijn?

Wie ben ik nu echt?

Wie ben je dan echt als mens? Goed nieuws voor jou. Je bent namelijk meer dan je in je wildste dromen kunt voorstellen. We hebben er allemaal geen enkel idee van hoe groots we zijn. Natuurlijk zet je je menselijke bril op als we onszelf omschrijven: ‘Ik ben Lars, getrouwd met Joke, vader van 2 kinderen, account manager en op zondag ga ik graag wielrennen. Mijn favoriete snack is een satékroket.’ Goed Lars, leuk. Maar dat is niet wie je écht bent. Wat kom je hier doen op Aarde, joh? En wat voor schat aan kennis en talenten heb je bij je? Maak je gebruik van je intuïtie? Eentje om even 3 x te lezen:

Je bent geen mens met een spirituele ervaring. Je bent een spiritueel wezen met een menselijke ervaring.

Of als je jezelf niet zo in die spirituele ervaring herkent, kan ‘ie ook zo:

Je bent geen mens met een ziel. Je bent een ziel die ervaart hoe het is om mens te zijn.

En die ziel van jou, dat spirituele wezen, die is groots. Hallelujah! En dapper. En knettergek om hier naar de Aarde af te reizen, de meest complexe planeet van het hele Multiversum. We denken dat we onszelf kennen dus, maar die kennis is gewoon heel beperkt. Jezelf kennen en je eigen grootsheid voelen: dat is pas echte rijkdom. Als je hier verward van wordt, dan is dat een goed teken. Zeg maar dag met je handje tegen je beschermende ego en rationele mind. Er is meer, veel meer. En als alle info neerdwarrelt, zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Je voelt dat je meer bent en je gaat je eigen grootsheid ervaren. En dat gunnen we iedereen. 

‘Knowing yourself is the beginning of all wisdom.’

– Aristoteles