Soms heb ik lekker veel tijd en ruimte voor alles: gezin, werk, mezelf, vrienden, persoonlijke ontwikkeling en wat dan ook. En dan… zijn er van die uitdagende fases die ik héél anders ervaar. Dan sta ik met twee voeten in de klei en mag ik toepassen wat ik geloof en geleerd heb in dagdagelijkse situaties en met de nodige uitdagingen. Situaties waarin ik uitgedaagd word om bij mezelf te blijven, nog meer te vertrouwen, te voelen wat iets met je doet en die emoties te erkennen, duidelijk te zijn en dan ook nog je grenzen bewaken. Het lijkt dan alsof alles tegelijk komt. Al die dingen die je al eerder bent tegengekomen in een soort nieuwe Summer Cocktail van 2023. Cheers! Maar hé: keep your head up.

Kopje onder

Deze week ging ik kopje onder. Ik wou gaan staan op een sup, maar ik kan nogal een schijterd zijn met een beperkte motoriek. Maar wel eentje met lef. Want ik ga het dan tóch proberen. En sneller dan ik kon voorzien, ging ik head first kopje onder. Een paar seconde onder het water wat veel dieper was dan ik dacht. ‘Ik moet naar het licht’, dat dat deed ik en ik zwom al proestend weer naar boven. Zo, lekker bezig, An. In mijn natte pak heb ik het mooie suprondje afgemaakt. Maar wel met de gedachte: ‘Wat ben ik toch een debiel.’ Een paar dagen later viel het kwartje dat ik niet alleen fysiek kopje onder ging, maar dat ik momenteel ook te veel aan het verzuipen ben in mijn werk. De oude gedachte van: ‘harder werken, dan krijg je het rustiger’ is er weer in geslopen. En ik weet dat het gek genoeg, zo niet werkt.

Eerst zelf rustig aan doen

Misschien herken je dit zelf ook wel… Eerst deze to-do-list helemaal afronden en dán ben ik rustig. Nu eerst het huis poetsen en dán kan ik ontspannen. Eerst ervoor zorgen dat je kinderen het naar hun zin hebben en dán kan ik ook genieten. Oh, en als ik dan vakantie heb, ja dán… dan kan ik uitrusten. Ook al denken heel veel mensen zo, weet dat het een dikke, vette mindfuck is. Dat ‘dan’ komt helemaal niet, als je niet zelf eerst rustig wordt. Maar ook met een hectische baan, gezin, sociaal leven en onrust om je heen, kun je zelf die rust creëren. Het is een grotere uitdaging dan al liggend op een strandbedje, maar alsnog begint het gewoon bij jou. Wat niet betekent dat je alles uit je handen moet laten kletteren en de hele dag onder een boom hoeft te zitten, maar je kunt ook je rust vinden in je werk, in je huishoudelijke taken, maar bovenal in jou.

Hoe vind je je rust in hectiek?

Het begint allereerst met bewustwording. Dat je ziet en erkent, dat je veel te veel moet van jezelf. Moet écht alles of leg je die lat gewoon belachelijk hoog? Of misschien pieker je wel een slag in de rondte? Een stukje herkenning en erkenning is essentieel. Dan is het goed om eerst maar eens een keer of 10 rustig adem te halen. Als je merkt dat je ademhaling te hoog zit, dan ben je al wat stresserig. Ik ben verder geen breath coach, maar toch is het hele simpele ‘rustig’ ademhalen een belangrijke stap. Ga dan eens kijken waar je allemaal ‘ja’ op hebt gezegd of dingen die je van jezelf moet en ga daar eens met een gum doorheen. Dat betekent dat je mensen teleur gaat stellen. Yep. En misschien zijn al die verhalen die je jezelf vertelt helemaal niet waar. Een gedachte is nog geen feit. Ieder moment kun je zelf meer rust creëren, maar je moet het wel doen en bewuste keuzes maken. Als je dat niet doet, dan gaat je lichaam écht wel bij je aankloppen.

‘Zo aan vakantie toe’

Het is me de afgelopen jaren best goed gelukt om een leven te leiden (met een eigen goedlopend bedrijf), waarin vakantie niet ‘nodig’ is om bij te komen. Het is dan een mooie aanvulling van wat je leven al is, in plaats van een overlevingsstrategie. Voorheen waren onze vakanties de ademruimte in een hectisch leven. Dat werkte een aantal keer best lekker, totdat ik steevast ziek werd op vakantie, of in het vliegtuig… of al op het vliegveld op de heenweg. Daar kies ik niet meer voor. Maar die keuze moet je bewust blijven maken. Iedere dag weer. Dat besef ik me maar al te goed. Dus nee, ik ga nu ook niet mee in het ‘Ik ben zo aan vakantie toe’-verhaal. Ik kies nu al voor rustig aan, ook al heb ik nog geen vakantie en eigenlijk een ramvolle werkplanning.

Keep your head up

Weet dat het een uitdagende tijd kan zijn voor veel mensen. Om me heen zie ik genoeg individuele uitdagingen op het gebied van gezondheid, relaties, werk, gezin of je eigen identiteit. Maar wat er ook gebeurt: keep your head up. Laat je tranen vloeien als het even teveel is. Zucht een aantal keer goed diep. Spreek je uit. Geef je grenzen aan. En onthoud dat je altijd gedragen wordt. Je doet het niet alleen en je hebt het ook nooit alleen gedaan. Soms heb je daar een natuurdoop in het slootwater voor nodig om je er even aan te herinneren om rustig aan te doen. Een nat pak heb je zo verwisseld, maar als je écht energetisch kopje onder gaat, dan heb je wat langer hersteltijd nodig dan een warme douche. Zorg dat je altijd genoeg ademruimte pakt voor jezelf, keep your head up & your heart strong.