Wat nou als je alleen maar verantwoordelijk bent voor jouw eigen tuintje? Hoe verder de tijd vordert en we te maken krijgen met een verandering in bewustzijn, hoe meer dat ons duidelijk gemaakt wordt. Dat tuintje staat synoniem voor jouw hele persoonlijke welzijn. Op alle vlakken: mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch. De hele holistische mikmak. Dát is jouw pakkie an. Dan wordt het in ene wat overzichtelijker. Het is ‘maar’ één tuintje. Toch blijkt dat in de praktijk nog vaak een uitdaging…

Tuintje van een ander

Zo betrap ik mezelf erop dat ik me wel eens met het tuintje van een ander bemoei. Of het in ieder geval te veel energie geef. In het kader van energiemanagement niet zo’n goed idee. Zeker tuintjes van anderen die niet zo lekker gaan, geef ik veel aandacht. Dan zie of voel ik dat en wordt er een reddersyndroom, inclusief verantwoordelijkheidsgevoel, bij me aangewakkerd. ‘Och, dat arme tuintje. Hier heb je wat van mijn aarde, water en mooie plantjes.’ Er is niks mis mee om iets voor een ander te doen en empathie te tonen. Maar, en dat is een dikke vette maar, zorg wel altijd eerst voor jouw eigen tuin. Anders wordt dat één dorre boel en uiteindelijk heb je niets meer te geven. Mensen die een burn-out hebben gehad of overspannen zijn geweest, herkennen dat vast. Die hebben vaak veel te lang voor andere tuintjes gezorgd en hebben hun eigen tuin compleet verwaarloosd.

Vergelijken van tuintjes: die is mooier

Nog zo’n energievreter: jouw tuintje vergelijken met die van een ander. ‘Oh, die andere tuin is véél verder gegroeid. Dat tuintje heeft zelfs een perenboom en een aardbeienplant. Wat een succesvol tuintje.’ Stop daarmee. Het voegt niets toe aan jouw welzijn. Je kunt best om je heen kijken als je dat per se wil. Al is het maar voor inspiratie. Maar focus op jouw eigen tuin. Want eerlijk gezegd zou iedereen daar zijn of haar handen al vol aan moeten hebben. En niet voor iedereen is het de bedoeling dat er een perenboom groeit. Ieders tuintje is uniek en misschien heb jij wel een notenboom. Als je jaloers wordt van een andere tuin, dan zegt dat alles over jouw persoonlijke tuin. Kijk daar eens naar.

Vergelijken van tuintjes: die is lelijker

Je kunt je tuintje ook de andere kant op vergelijken. Neerkijken op een tuintje van een ander. ‘Gadsie, wat een smerige tuin. Hoezo zou je dat allemaal laten groeien? Hoezo kies je daarvoor?’ Ook zo’n oordelende reactie over een ander, zegt alles over jouw eigen tuin. Wie ben jij om te denken dat jouw tuin beter is? Blijkbaar zit er ergens nog wat onkruid verstopt. Het leven heeft er voor gezorgd dat iedereen een eigen tuin heeft. Denk je dat daar een foutje in zit bij een ander? Dat jij het beter weet? Alles zit perfect in elkaar, dat is universele waarheid, ook al ervaar je dat zelf niet zo.

Onkruid in je tuin

Ieder mens heeft van alles in dat tuintje. De mooiste bloemen, maar ook venijnig onkruid. Zie dat onkruid als oude patronen, trauma’s, gedrag wat je in de weg zit, onopgeloste issues… ach, van alles. Dat is jouw verantwoordelijk. Hoe ga je daar mee om? Pak je dat aan bij zijn wortels of spray je er een beetje giftig spul overheen om het oppervlakkig weg te krijgen. Dan blijft het echter woekeren in jouw hele tuin. Er zijn genoeg effectieve methodes om creatief met dat onkruid aan de slag te gaan en jij hebt alles in je om je eigen welzijn voorop te zetten. En zelfs als jouw tuin klaar is, blijf je bezig met onderhoud.

Eigen welzijn: hoe dan wel?

Als jij laat zien hoe jij voor jouw tuin zorgt, geef je daarmee een goed voorbeeld. Als je al iemand wil helpen, is dat de enige manier. Zeker als je wil bijdragen aan het grote geheel. Je laat zien: zo zorg ik voor mijn tuin. En jij kan het ook. Want iedereen heeft weliswaar een ander tuintje, maar je hebt allemaal zelf gereedschap gekregen om ‘m te verzorgen. In de praktijk komt het vaak neer op: leren ‘nee’ zeggen, ruimte voor jezelf creëren, goed voor jezelf zorgen, energiemanagement hoog in het vaandel hebben, altijd aan jezelf blijven werken en het leven als een spiegelpaleis zien. Je hoeft niet te roepen: ‘HEEE, KIJK EENS HOE MOOI MIJN TUIN IS?’ Want je doet dit voor jezelf. Je hebt de aandacht van anderen niet nodig. En als jouw tuintje écht de moeite waard is, dan voelen mensen dat vanzelf wel. Dan worden ze daar naar toegetrokken.

Wat als iemand zijn tuin niet kan onderhouden?

Er zijn situaties waarbij het fijn is als je iemand helpt met het onderhouden van een tuin of als je zelf geholpen wordt. Als iemand ernstig ziek is en zichzelf niet kan verzorgen, dan ga je niet toe staan kijken. Fijn dat er zoveel mensen in bijvoorbeeld de zorg zijn die voor een ander klaarstaan. Als iemand valt op straat, dan help je die persoon. Er is een groot verschil tussen jouw eigen welzijn voorop zetten en alleen maar aan jezelf denken. Desondanks ben je toch écht alleen verantwoordelijk voor die tuin van jou: jouw eigen welzijn.