‘Volg je hart, want dat klopt.’ Dat is mooi gezegd, maar hoe weet je nou of je je intuïtie volgt of dat je toch naar naar je ego luistert? Dat is voor de meesten van ons bijzonder complex geworden. We zijn namelijk gewend om alles met ons hoofd te doen. Maar dat gaat veranderen in de evolutionaire sprong waar we in zitten. Je hoofd weet een heel stuk minder dan je intuïtie. Voor rationele mensen kan dat als een complete shock komen. Want hallo, ga je me nou vertellen dat er in je eigen lichaam meer wijsheid zit dan in complexe studies en slimme boeken? Jep. 

Helder weten + helder voelen + helder zien = intuïtie

In de spirituele wereld heb je mensen die helder zien, helder horen, helder voelen of helder weten. Dat kan allemaal gerust kloppen. Natuurlijk zijn er mensen ‘paranormaal’ begaafd, maar eigenlijk zijn we dat allemaal. Veeg daarom al die paranormale termen van de tafel en vervang het door intuïtie. Goed nieuws: intuïtie hebben we allemaal. Of je er iets mee doet, is absoluut een tweede. Maar je wordt ermee geboren, het kan niet anders. Daarna leer je af om er iets mee te doen en ga je steeds meer richting de status: hoofd op pootjes. Je intuïtie hangt er voor de goede sier bij. 

Intuïtie is key

In deze ingewikkelde tijd word je intuïtie steeds belangrijker. Want je wordt vriendelijk verzocht een beetje meer naar je gevoel te gaan. Naar jouw binnenwereld, ontdekken wat er allemaal in je onderbewustzijn zit. Het is echt niet zo dat ieder mens dat gaat doen, maar het wordt wel een steeds grotere uitdaging als je vast blijft houden aan het oude. Dat ga je echt om je heen zien nu. Zoals eerder gezegd: de spelregels van het leven, zijn aan het veranderen. Proven technologies gaan niet meer werken. Het is daarom goed om je daar bewust van te zijn. En daar langzaam aan te wennen.

Onderbuikgevoel is intuïtie

In sommige situaties weet je binnen een split second of iets goed is of niet. Je lijf laat je dit wel weten. Daar heb je niet eens je hoofd voor nodig. Echter, kunnen we ons toch laten foppen door onze zintuigen. Stel je voelt: ‘dit is really bad news.’ Maar we zien toch dat anderen het wel goed vinden. We horen anderen er positief over praten. We lezen dat het allemaal wel snor zit. Dan zijn we vaak geneigd om ons onderbuikgevoel compleet te negeren. Met je hoofd praat je dan hele kromme dingen, recht. Oh, dat ego. Super leuk dat je er bent hoor, maar je ego is best wel onbewust.

‘Every ego wants to be special. If it can’t be special by being superior to others, it’s also quite happy with being especially miserable.’ – Eckhart Tolle 

Weten zonder nadenken

Je intuïtie is dus iets weten, zonder na te denken. De echte wijsheid zit in je innerlijke weten en die kennis kun je met je intuïtie bereiken. Stel dat je met een lastige beslissing in je maag zit, zit het juiste antwoord in de allereerste milliseconde. Niet in het opsommen van alle voordelen en nadelen, analyseren en er dagen over nadenken. Dan probeert je hoofd een beslissing te maken. Niks mis mee, maar de vraag is of je dan uiteindelijk gelukkig wordt van je beslissing. Je intuïtie weet het allemaal allang. Je mag er gerust op vertrouwen. Zijn dat altijd makkelijke beslissingen? Neen. Het kan zijn dat je leven enorm gaat veranderen als je op je gevoel gaat vertrouwen. Je kent ’t wel met die comfortzone. No magic there. Maar weet dat je intuïtie het een stuk beter met je voor heeft dan je ego. 

Kippenvel of rillingen = intuïtie

Toen ik, Anneke Vogels, zelf net had ontdekt had, dat er allemaal veel meer is in het leven, had ik regelmatig kippenvel. Als ik een plaatje of filmpje zag of iets las, dan kreeg ik een soort rillingen over mijn hele lijf. Geen vervelende, maar prettige. Exact dat gevoel… dat is je intuïtie. Dat is je hele lijf die aangeeft: ‘dit klopt’. Dat kun je niet veinzen. Dat kun je niet oproepen. Het komt gewoon. Een mooiere bevestiging is er niet. Het heeft helemaal niks met zwart op wit bewijzen te maken die jouw hoofd begrijpt. Je voelt gewoon in elke vezel van je lijf dat het klopt. Thank god voor je intuïtie! En dit is allemaal nog maar het topje van wat je intuïtie is. Er zitten nog veel onontdekte talenten in. Ook voor mij. Ook voor jou. Dat maakt het zo leuk om hiermee bezig te zijn. Maar het is geen race met een finish en hou het vooral bij jezelf.