Hoe weet je nou of je spiritueel ontwaakt? Het gegeven dat je dit leest, zegt al iets. Je interesse is gewekt. Misschien uit sceptische gedachten. Misschien omdat er iets is voorgevallen of omdat je er veel over gehoord hebt. Of de motivatie om je hierin te verdiepen nou uit een persoonlijke ervaring komt of niet: het maakt niks uit. Jij bent precies waar je moet zijn. Het is altijd goed. Spiritueel ontwaken is allesbehalve een wedstrijd, maar gaat om jouw unieke pad. Je bent niet te laat, maar precies op tijd.

Wat is spiritueel ontwaken?

Allereerst is spiritueel ontwaken een gekke term. Het gaat niet zozeer om het ontwaken, maar meer om het herinneren. Herinneren wie jij bent, wat je hier komt doen en met wie je iets uit te vogelen hebt. En herinneren dat er daadwerkelijk veel meer is dan we weten. Je wordt je steeds bewuster. Daar waar je voorheen wellicht leefde met oogkleppen op, vallen die steeds meer af. Soms langzaam. Soms héél abrupt. Je wordt je bewust van jezelf en de wereld om je heen. Dat spiritueel ontwaken is geen einddoel, maar een proces wat de rest van je leven duurt. Iedere keer leer je jezelf beter te kennen.

Tjingel tjangel?

In eerste instantie kun je mega blij en mindblown zijn als je steeds bewuster wordt en je je verbonden voelt. Het lijkt in het begin vaak allemaal licht en liefde. Het lijkt het goede pad. Maar even voor de duidelijkheid: het spirituele pad is niet per definitie het goede pad. Alle paden van ieder mens zijn net zo belangrijk. En als je gaat zien dat alles begint en eindigt bij jezelf, is dat hele spirituele ontwaken niet meer zo leuk. De wereld om ons heen verandert vanuit onze binnenwereld. Dan wordt het vaak confronterend, pijnlijk en soms gewoon kut. Los daarvan heb je veel geduld nodig, mag je loslaten, in overgave gaan en rustig aan doen. Controle uitoefenen? Vergeet ’t maar. Allemaal dingen die we vaak niet gewend zijn.

Wat zijn kenmerken van spiritueel ontwaken?

 • Innerlijke nieuwsgierigheid: je hebt vragen, vragen en nog eens vragen.
 • Sommige dingen uit je leven voelen niet meer fijn of passend. Het voelt alsof er iets anders is. Alsof er meer is.
 • Je kunt steeds beter mensen aanvoelen. Soms weet je iets, zonder dat je dit kunt weten.
 • Synchronisatie komt steeds vaker voor in je leven. ‘Toevallig’ komt er van alles precies op het juiste moment op je pad. De juiste mensen. Dubbele cijfers. Je hoort in ene diepere boodschappen in liedjes. Veertjes. Vlinders. You name it.
 • Het waarnemen van energie. Het voelt alsof er ‘iets’ bij je is. Soms voel je je ‘bekeken.’
 • Je voelt veel meer binding met de natuur.
 • Intensieve dromen.
 • Het gevoel van: ‘Zit ik in een film?’ overvalt je. Zelf moet ik vaak aan ‘The Truman Show’ denken. Dat het de bedoeling is dat je zelf ontdekt wat er nog meer is dan jou wordt voorgeschoteld. Die antwoorden liggen nooit buiten jezelf, maar in jou.
 • Je voelt een diepere betekenis waarom jij hier bent. Overigens wil het niet zeggen dat als je spiritueel ontwaakt, dat je daar meteen je beroep van moet maken. Take it easy. Dit pad kun je niet zo uitstippelen als rationele doelen of een standaard opleiding. Het spelletje gaat net even anders.
 • Je wordt je bewuster van je intuïtie. Al snel blijkt dat je hoofd (ego) vaak heel anders in de wedstrijd staat. Hierdoor word je bewust van verschillende aspecten van jezelf.
 • Je realiseert je snel of langzaam. ‘Damn, ik ben niet alleen maar een mens, maar ook een eeuwige ziel.’ Al is het in mijn ogen niet per se bedoeling dat je hier verlichte ziel komt spelen, je mag gewoon mens zijn en lekker leren door voelen, vallen & opstaan. Zet jezelf vooral niet boven het leven.
 • KIPPENVEL! Kippenvel als je iets leest, ziet of hoort is een bevestiging van jouw lijf. Dit klopt.

Geen toeval of trend

Het feit dat je juist nu zoveel over spiritualiteit hoort, is geen toeval en geen tijdelijke trend. Het is onderdeel van een grotere beweging dan wijzelf. Een evolutionaire sprong. Niet zozeer geregisseerd door de mens, maar door het leven zelf. Je wordt op het juiste moment ‘wakker’. Daarbij zijn er verschillende fases van het herinneren of spiritueel ontwaken. Naar mijn onbescheiden mening is het voor een mens onmogelijk om constant alles vanachter de sluiers mee te beleven en in te zien. Zeer zeker niet van je eigen leven. Want dan zou je ‘uitgeleerd’ zijn. Het leven zit prachtig en geavanceerd in elkaar, dus je bent nooit ‘klaar.’ Dus tja, hoe wakker kun je eigenlijk nou écht zijn? En is het niet chiller om dat alwetende spelletje over te laten aan het leven of SPIRIT zelf?

Doe rustig aan

Mensen die spiritueel ontwaken, slaan vaak om als een blaadje aan een boom. Ze maken rigoureuze stappen en zijn in ene helemaal anders in hun zijn en doen. Logisch, want het kan ook een verwarrend gevoel geven. Maar als je spiritueel ontwaakt, betekent dat niet dat je heel jouw leven overhoop hoeft te gooien of sjamaan moet worden. Waarom zou je? Het is niet dat jouw leven tot nu toe een aaneenschakeling van fouten was. Dus zelfs al heb je een baan die niet goed voelt, dan nog wil het niet zeggen dat je daar per direct weg moet. Misschien kun je juist daar het verschil maken? Of wil je in de situatie leren omgaan met iets wat niet bij je past? Doe rustig aan, geniet van de ontdekkingsreis en blijf vooral dichtbij jezelf.

Een persoonlijke sessie of samenwerken met Anneke Vogels van Right Here?
Ontdek er meer over >