Misschien ben je er van bewust, misschien niet: maar het Universum of noem het ’t leven communiceert met jou. Iedere dag weer. Alleen, zoals wel vaker met ons mensen, denken we dat het Universum alleen leuke dingen en wonderen uitdeelt. Zoals van die mooie synchronisatie gedurende de dag, dubbele cijfers als je er niet naar zoekt, inzichten die soepel in elkaar klikken, een vlinder die landt op je hand. Ja, klopt. Maar als je tegengas krijgt en je je hoofd kei hard stoot? Dan is dat evengoed het Universum. Maar daar zijn we het vaak niet zo mee eens. Vanuit ons menselijk perspectief kun je dan denken: ‘Het Universum is op vakantie en is mij even vergeten. Dit klopt niet. Can I have a refund, please?’ Yeah, right!

Spiegelpaleis

Het leven is 24/7 een spiegelpaleis. Mensen, situaties of wat dan ook: ze spiegelen jou iets terug. Hoe ga je hier mee om? Wat kies je nu? Er liggen iedere dag 101 groeikansen om naar te kijken. Aangezien het leven door andere mensen heen werkt, kan een andere persoon zeker een boodschapper zijn. Iets wat je gewoon even moest horen, zien of ervaren. Er zijn spiegels genoeg. Kies zelf maar in welke je kijkt en waar je wat mee gaat doen en of je dat überhaupt gaat doen. Het is een manier van communiceren van het Universum.

Niet jouw schuld

Wel goed om te benoemen dat als er zwaardere stukken op je pad komen zoals een ziekte, verlies, break-up of wat dan ook, dat dit niet jouw schuld is. Het is niet dat je iets verkeerd gedaan hebt en dat je nu in ene ‘straf’ krijgt van het Universum. Je bent geen slachtoffer. Er bestaat ook nog zoiets als een zielenplan en daarin heb je eigenlijk toen je nog bijzonder helder van geest was omschreven wat je wilde leren, ontdekken en ervaren. Om wat voor reden dan ook. Zoals eerder gezegd is voor een ziel alles even interessant. Die denkt niet, zoals wij, in dualiteit. En onthoud: jij bent een ziel met een menselijke ervaring, niet andersom. Je mag er op vertrouwen dat die ziel van jou echt wel het allerbeste weet wat het hoogste goed voor je is: de leuke én minder leuke dingen.

Is alles mogelijk?

Er zijn veel trainers en coaches die er de focus op hebben dat ALLES mogelijk is, als je er maar kei hard voor werkt. Misschien kan dat. Maar het kan zijn dat je helemaal uitgeput de finish bereikt. Doel behaald, maar ten koste van wat? Het kan ook anders. Niet vanuit deze forcerende energie, maar vanuit power. Als je nu eerst eens écht invoelt of iets voor jou wel de bedoeling is. Als je er kei hard aan moet trekken, kan het zijn dat het niet jouw ding is. Of nog niet de juiste tijd. Ook dat spiegelt het leven je terug. Dat je eerst mag leren geduld te hebben en te leven vanuit overgave. Of dat er iets mooiers en creatievers in het verschiet ligt, wat jij niet eens kan bedenken. Als je dan écht geduld en vertrouwen hebt, hoef je er niet zo hard aan te trekken. Je werkt dan samen met het Universum en dan leef je met de wind in de rug. Dan is 1+1=3 en blijkt er inderdaad bijzonder veel mogelijk te zijn, met bijzonder weinig moeite.

Niet rooskleuriger maken dan het is

Ook al ervaar ik hoe het is om samen te creëren met het Universum, zeker in het schrijfproces van het boek, moet ik het niet rooskleuriger maken dan het is. Ja, het is écht mindblowing. Maar het is stiekem toch hard werken. Op een andere manier dan we gewend zijn. Je legt 100% de verantwoordelijkheid bij jezelf neer voor jouw leven, je doorvoelt alle emoties en je werkt aan jezelf. Oh, en dan heb je nog te maken met die spelregels en kenmerken van de Nieuwe Balans Energie, zoals: geduld, voor alles is een tijd en plaats (divine timing), overgave, energiemanagement, niet met je hoofd ermee bemoeien, loslaten, babysteps en nog meer. Controle? Vergeet het maar. En soms vraag ik (mijn ego) me hardop en gefrustreerd af: waar ben ik aan begonnen? Kan ik dit überhaupt wel? Is het niet een foutje van het Universum dat ik me op dit pad begeef?

Er zitten geen foutjes in het leven

En dan voel ik weer: ‘Nee, dit is zeker geen foutje.’ Het is juist dat ik er zo eerlijk over kan zijn, dat andere mensen hier oprecht iets aan kunnen hebben. Niet iedereen begrijpt het, maar dat hoeft ook niet. Ik ben niet de enige die door deze processen heengaat. En jij ook niet. We doen dit samen. Ieder op zijn of haar eigen manier en eigen tempo. Ieder door zijn of haar eigen stukken. En met sommige thema’s hebben we allemaal te maken. Zoals dat stukje overgave en geduld, waar niemand echt een fan van is. Maar er krijgt niemand een voorkeursbehandeling van het Universum. Dus als even iets niet gaat of voelt, zoals je het zou willen: ook dan communiceert God met jou. Niet omdat er iets mis met je is, maar omdat je de kans krijgt om alle aspecten van het leven als mens te ervaren. Oftewel: ‘You’ve got this. And sometimes you don’t. And that’s okay.’ En misschien moest je alleen dit laatste zinnetje nou net even horen.