In deze tijd van transformatie bubbelt alles wat niet in balans is, bij veel mensen omhoog. Dat is je vast niet ontgaan. Diverse thema’s komen aan bod. En aangezien iedereen uniek is, kan het van alles zijn. Maar een grote jongen is in ieder geval pleasen. Vanuit de Nieuwe Balans Energie theorie wist ik al dat we van de energie pleasen naar overgave bewegen. Een soort nichtje hiervan is het stuk: geven en nemen. Op dit moment kan ik concluderen dat dit uit balans is bij mij. Hoe zit dat bij jou?

Geven en nemen

Het klinkt als zo’n ouderwetse waarde van vroeger: ‘Het is geven en nemen.’ Maar die klopt wel. Alleen heb ik blijkbaar enkel opgeslagen: ‘Het is geven. Punt.’ Als ik het woord ‘geven’ hoor, dan ga ik daar al van aan. Ik geef en deel graag. Er is alleen een kleine maar aan dit verhaal. Ik voel een enorme blokkade op nemen én op ontvangen. Dus er is een disbalans. Als ik daar zelf geen last van zou hebben, dan had ik dit artikel niet geschreven. Maar ik voel de blokkade op ontvangen zelfs fysiek en in alle eerlijkheid wil ik er dolgraag afscheid van nemen. En dat kan. Want zoals eerder gezegd heeft alles in jou een zelfhelend vermogen. Zo ook dit soort strapatsen. Hoe zit dit bij jou? Heb je een voorkeur voor geven of nemen? Of ben jij lekker in balans op dat vlak?

Jij bent het waard

Eigenlijk mag je het zo zien: jij bent alles waard. Niet omdat je er keihard voor werkt, maar omdat je het gewoon waard bent. Het is je geboorterecht om gelukkig te zijn. Je hoeft niet te lijden. Toch zijn er enorm veel zielenprogramma’s zoals zelfbestraffing die er voor zorgen dat je uiteindelijk hard werkt, veel geeft, maar dan ontvangen? Oh nee. Je gunt het jezelf niet. Ergens is er iets in jouw systeem (onderbewustzijn) die het programmaatje: jij-bent-dit-niet-waard aanzwengelt. Gek, hè? Ik ben er dankbaar voor dat ik me hier bewust van ben, want dan is er iets aan te doen. Het begint met de erkenning dat er iets niet klopt. Onze Nederlandse, nuchtere mentaliteit helpt niet met schaamteloos ontvangen. Want het is vaak: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Op dat gebied hebben we nog veel te leren van Amerikanen. Die zeggen gewoon: ‘Good for you!’. Die vieren successen.

Als er niks meer te geven is?

Een andere spelregel van de Nieuwe Balans Energie is: energiemanagement. Als jij te veel geeft, zeker jouw tijd of energie, dan zijn al snel de rapen gaar. Er wordt mij razendsnel duidelijk gemaakt: ‘Er valt helemaal niks te geven, als jij niet heul goed bij jezelf blijft.’ Het is niet een lesje dat je zo maar eventjes onder de knie hebt. Want het betekent ook ‘nee’ zeggen tegen anderen. Agenda keer op keer leegvegen. In combinatie met die please neiging een dikke, vette uitdaging. Toch is het de enige oplossing. Je kunt niet iedereen blij maken. En je kunt niet blijven geven, als je niet ontvangt. Dus als iets mijn aandacht mag hebben de komende tijd, dan is het wel ontvangen. Ik heb het niet over geld of over nieuwe schoenen, maar over positiviteit ontvangen, blij zijn, gelukkig zijn, trots op jezelf zijn en complimenten ontvangen. Het écht binnen laten komen in het moment, in plaats van terugslaan. Dat. Nemen, ontvangen en jezelf dat 100% gunnen.

Heeft manifesteren wel zin?

Je mag je gerust afvragen hoeveel zin het heeft om te manifesteren, als jij uiteindelijk iets in je hebt dat blokkeert op ontvangen. In hoeverre kan het Universum iets voor jou fixen, als jij zelf niet gelooft dat je het waard bent? En natuurlijk kun je manifesteren, dat bestaat absoluut. Maar het kan zijn dat er nog ietsje meer bij komt kijken. Niet alleen je eigen handgeschreven zielenplan, maar ook of je jezelf écht die overvloed gunt. Want je kunt wel heel tof ‘abundance, baby’ roepen… maar dan moet je die abundance ook kunnen ontvangen. En daarbij, als er in het plan van jouw leven niet staat dat je een toffe finca met een alpaca op Ibiza koopt, dan gaat dat ook niet gebeuren. Bij wijze van. Oh, en als je het daar niet mee eens bent, ra ra ra bij wie je dan aan moet kloppen? Jep, bij jezelf.

Giving and receiving

Nu ik zo lekker bezig ben met het concept ‘geven en nemen’, moet ik denken aan een scene van Joey uit Friends. Die een heerlijk doorgeslagen speech maakt voor Monica and Chandler over ‘giving, receiving, sharing and having.’ Maar zo is het wel: geven en nemen, hebben en delen. Eens zien of ik ook dit stukje spelenderwijs in balans kan gaan brengen. Doe je met me mee?