Als er iets steeds belangrijk wordt, dan is dat: energiemanagement. Energiemanagement mag jouw topprioriteit zijn. In het heel kort zijn de vragen: waar krijg je energie van & waar geef je energie aan? Helemaal niemand gaat dit voor jou managen. Dat mag je zelf doen en inrichten zoals jij wil. Omdat we nu eenmaal in een uitdagende tijd leven, is het belangrijk hier aandacht aan te geven. Je gaat al snel kopje onder als je jouw kostbare energie (en tijd) geeft aan iets wat een oneindige energieslurper blijkt te zijn.

Weegschaal in balans

Gedurende de dag gebeurt er van alles dat je energie geeft en dat energie kost. Het kan zijn dat als je wakker wordt na een slechte nacht, dat je met 10 – 0 achterstaat. Dan is het des te meer zaak om gedoseerd om te gaan met je energie en te luisteren naar jezelf. Niet iedere dag ben je namelijk hetzelfde. Sterker nog: geen één dag ben je exact hetzelfde. Daarom is het belangrijk om naar jezelf te luisteren en energiemanagement als je topprioriteit te bombarderen.

Opdracht energiemanagement

Als je hier energie voor hebt… schrijf dan eens op wat energienemers voor jou zijn en energiegevers. Zo word je bewust van je energiemanagement. Als je je hier bewust van bent, wordt het makkelijker om in te grijpen. En ieder moment krijg je weer een nieuwe kans om andere keuzes te maken waar je energie aan geeft.

Energiezuigers

Energiesucker 1. Zorgen in je hoofd

Aangezien je het grootste deel van je leven in je hoofd zit, is het aan te raden hier een relaxte plek van te maken. Als jij te veel piekert, bang bent of allerlei situaties in je hoofd creëert die niet waar zijn, dan kan het zijn dat je teveel energie besteedt aan gedachten die jou niet dienen. De truc is om uit je hoofd te komen, meer naar je gevoel te gaan en in het nu te leven.

Energiesucker 2: Social Media

Goed, als je naar de gemiddelde schermtijd kijkt van ons mensen, dan weet je al dat dit een slurpertje is van energie en tijd. Natuurlijk zijn er mensen, filmpjes, podcasts of foto’s die inspirerend zijn. Maar als jij al scrollend door de foto’s van een klasgenootje van de basisschool gaat, mag je jezelf afvragen: ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Waarom geef ik hier zoveel energie aan?’ Uiteraard kun jij het jezelf wijsmaken dat het een soort ontspanning is. Maar is dat zo? Het zijn allerlei prikkels die ‘iets’ met je doen. Probeer het eens een tijdje niet en merk het verschil.

Energiesucker 3: Nieuws

Het nieuws. Hoe vaak is het nieuws nou positief of geeft het energie? En hoeveel invloed heeft specifieke berichtgeving op jouw leven? En in hoeverre is het nieuws accuraat? Of is nieuws ook maar een zienswijze van een bepaalde groep mensen? Ben je daar echt in geïnteresseerd en krijg je er energie van? Good for you. Maar het kan ook een enorme energie- & bovenal moodkiller zijn.

Energiesucker 4: Andere mensen

Ook al zijn we allemaal één en zijn we met elkaar verbonden… dan nog zijn er mensen die jou enorm veel energie kosten. Familie, vrienden, collega’s of kennissen. Het kan altijd zijn dat er iemand is die op een bepaalde manier aandacht vraagt en jou veel energie kost. Zo zijn er misschien types in je omgeving die je al 68 keer hetzelfde advies hebt gegeven. Maar dat die persoon dat steevast knetterhard in de wind slaat en niet wil veranderen. Onthoud: dat is bovenal leerzaam voor jou. Want is het ‘t waard om daar nog energie in te steken? Het is ook interessant om te weten waarom iemand je zo raakt, want in feite zijn we elkaars spiegel

Energiesucker (& Energiegever) 5: Voeding

Je bent wat je eet. Punt. Een oud zinnetje, maar daarom niet onwaar. Het is zo dat bepaalde voeding je meer energie geeft. Niet alles wat wij ‘normaal’ vinden om te eten, geeft je de juiste energie. Bewust en gebalanceerd eten draagt daarom zeker bij aan je energielevel. Het is vast geen verrassing dat fruit en groente in de categorie vallen die je de juiste energie geeft.

Energiesucker 6: Je werk

Tja, je werk. Als het goed is, ben je gaan doen wat je leuk vindt. En dan levert het je energie op. Maar we zijn reëel. Heel veel mensen doen niet wat ze echt leuk vinden. Ze doen iets omdat ze denken dat het zo hoort. Of ze hebben een bepaalde baan, omdat je huur of je hypotheek nou eenmaal ook ergens van betaald moet worden. Maar stel je voor… jij mag bepalen wat voor baan je zou hebben, zou je dan doen wat je nu doet

Energiegevers

Energiegever 1: Slaap

Gedachten uit. Ontspannen. En even weg van alles. Lekker slapen is belangrijk om je gedurende de dag goed te voelen. Goede nachtrust geeft je dan ook energie. Je geeft je mind daarmee de rust om van alles te verwerken. Ben je moe overdag? Helemaal niks mis met een powernap. In 20 minuten kun je jezelf razendsnel opladen. 

Energiegever 2: Natuur

Ga naar buiten en de natuur in. Gewoon buiten zijn in de bossen, in de polder of aan het strand. Het kan je een berg energie geven. Sta eens stil in de natuur en kijk om je heen. Luister naar vogels en geritsel van de blaadjes. Als iets je inspiratie kan geven, dan is het wel de natuur. En hoe alles daarin gewoon lekker met de flow meegaat. Natuur is essentieel voor je energiemanagement.

Energiegever 3: Do what you love

< in te vullen naar wens >
Waar word jij nou gelukkig van? Doe dat. En doe dat veel. Zing, dans, maak muziek, sport, kook, kite, schilder, macramé, mediteer, schrijf, ga op je motor rijden, vang een vis of wat dan ook.

Energiegever 4: Mensen

Goed, er zijn ongetwijfeld mensen die energie kosten. Gelukkig zijn er ook veel mensen die je energie geven. Het samenzijn met mensen van wie je houdt, geeft je energie. Het zien van vreemde, tevreden mensen op straat, kan je ook energie geven. Want geluk zit maar in een klein hoekje. Probeer eens een dag naar iedereen vriendelijk gedag te zeggen en kijk eens wat je terugkrijgt.

Energiegever 5: Lachen

Als iets je veel energie geeft, dan is het lachen. Nu is humor voor iedereen anders. Maar jij hebt vast iets of iemand waar je keihard om moet lachen. Leedvermaak, zwartgallige humor, flauwe humor, Ronald Goedemondt, sketches of een grappig film die je al 10 keer hebt gezien. Jij moet vast ergens om lachen. Het maakt niets uit… maar lach. Iedere dag. En als het niet schaterend lukt, probeer het dan eens met een glimlach.

‘Laughing is and always will be, the best form of therapy’

Energiegever 6: Muziek (en dansen)

Dikke tip: maak op Spotify of YouTube een lijstje aan met muziek die je raakt. Muziek waar jij, en alleen jij, blij van wordt. En dans! Je kunt overal dansen. Onder de douche, in de tuin, in je huis. Wat maakt het uit? Als je er maar blij van wordt. Muziek kan magische effecten hebben.

Zo zijn er nog veeeeel meer energiegevers en -nemers. Maar het begint vooral met de bewustwording dat energiemanagement je topprioriteit mag hebben. En dat je eens kritisch kijkt hoe het ermee staat bij jou.