De meeste mensen zijn niet zo’n fan van alle emoties. Althans voor blijdschap, dankbaarheid en zo zijn we wel te porren. Maar verdriet, teleurstelling en boosheid? Mwoah, not so much. De meeste mensen zijn van de categorie: onderdrukken die hap. Put it in a potje. Er zijn mensen die in een constante staat van onderdrukking van hun emoties en gevoelens leven. Maar aangezien alles in beweging is en we in een evolutionaire sprong zitten, ga je zien dat dit je niet meer lukt. Je ontkent door het ontkennen van je emoties ook een essentieel deel van je mens zijn. En al die emoties komen toch wel een keer uit de kast vallen. Dat ga jij niet met je ego en verstand onder controle krijgen.

Altijd feest?

In onze Westerse samenleving wordt er enorm gecultiveerd dat het altijd feest is. Van goed, naar beter, naar best. De komst aan social media heeft op dat vlak een flinke duit in het zakje gedaan, waarbij er mensen zijn die hun tuintje zeer groen doen voorkomen. Hoe je daar mee omgaat, dat is jouw verantwoordelijkheid: je eigen tuintje eerst. Maar die constante drang naar hoogtepunten is extreem onnatuurlijk. Dat is namelijk niet hoe de flow van het leven is. Dus het is vermoeiend om daar aan vast te willen houden. Het is gewoon niet altijd feest. Soms is het feest, soms is het shit. Soms is het gewoon. En alles er tussenin. Maar als het dus even geen feest is, wat doe je dan met die emoties?

Door voelen creëer je ruimte

Een spirituele wet is: zolang jij er een energetische lading op hebt zitten, moet jij er mee dealen. En dat klopt. Het is dan ook interessant om te zien hoe jij je voelt in verschillende situaties en bij diverse mensen. Het ligt namelijk zelden aan de ander. Altijd aan jou. Wat wordt er zo geraakt in jou? Daarbij is het essentieel om écht te voelen. Alles. We zijn er voor gemaakt dat emoties door ons heen bewegen. Maar door onze rationele kijk op de wereld zijn we dat een beetje verleerd. Daarbij is het voor veel mensen niet de bedoeling om de controle te verliezen. Stel je voor. Het lang onderdrukken van gevoelens kan er echter voor zorgen dat jouw emotionele systeem gaat piepen en kraken. En dan? Voel je dan überhaupt nog wel blijdschap of liefde? Emoties zijn er niet om onder controle gehouden te worden of te beheersen. Die zijn er om gevoeld te worden.

Hoe meer je gewoon voelt wat je voelt, hoe lichter het wordt. Voel je emoties zonder te oordelen. En voilà… ietwat verlichting. Zo simpel is het eigenlijk. Een emotie is namelijk gewoon energie en kan door je heen bewegen. Het woord in het Engels zegt het al: e-motion. Beweging dus

Wel g*dverd#mme

Een kakelvers praktijkvoorbeeld is dat ik zelf vandaag verrast werd met een online overleg over issues in een data systeem: een meeting met een Indiase man die zeer gebrekkig Engels sprak. Op concrete vragen, kreeg ik geen concreet antwoord, enkel verwarring. Iedereen die ooit een ICT-project gedaan heeft, herkent dit vast. Mijn irritatie liep op. En snel ook. Na de meeting voelde ik die irritatie en boosheid in me. Dus wat deed ik? Ik voelde het. Gewoon een keer schreeuwen van irritatie. Even dacht ik: nu is heel mijn dag verpest. Maar wat een onzin is dat. Na het schreeuwen, ratelde ik nog een minuutje of 3 rond en toen… rust. En per direct voelde alles lichter en moest ik lachen. Het is altijd eerst voelen, de energetische lading eraf halen en dan pas relativeren. Het gaat er niet om dat je altijd zen bent, het gaat erom hoe snel je terugkeert naar je rustpunt als je het even niet bent. Hoe meer je opruimt in jezelf, hoe sneller dat het gaat. Doen alsof niks je meer raakt, riekt naar spiritueel ego.

Mag ik überhaupt emoties voelen?

Het lijkt soms ingewikkelder dan ooit om te mogen voelen wat je voelt. ‘Mag ik wel blij zijn als andere mensen lijden?’ ‘Mag ik verdrietig zijn als er anderen zijn die het slechter hebben?’ Zeg, je hebt helemaal geen toestemming nodig om te voelen wat je voelt. Iedereen heeft eigen uitdagingen. Niemand uitgezonderd. En he-le-maal niemand heeft er iets aan als je emoties gaat opkroppen of als je een masker opzet. Juist niet. Dus gooi het er gewoon uit en voel wat je voelt: verdriet, boosheid, ongeduld of blijdschap. Maar hou het wel lekker bij jezelf. Je hoeft je boosheid niet uit te kuren op een ander.

Jij bent zoveel meer

Want vergeet niet: jij bent een spiritueel wezen met een menselijke ervaring. Niet andersom. Dus je bent meer dan die knapperd in de spiegel. Je hebt een fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel systeem. Je bent veel omvangrijker dan je weet. En dat ga je zeker niet ontdekken door bepaalde aspecten te onderdrukken. Dus voel alles en je zult zien dat er ruimte ontstaan voor lucht, rust en wie weet wel een vleugje magie.