Deze leuke planeet Aarde waar we met zijn allen op leven, kenmerkt zich door de dualiteit. Dualiteit is niet slecht, het hoort bij het leven. Maar wat is dualiteit nou eigenlijk? Dualiteit zijn tegengestelden: goed en slecht, zwart en wit, hoog en laag, duister en licht. Doordat er tegengestelden ontstaan, kunnen we als levend wezen ervaren wat perfectie is en imperfectie. Die imperfectie kunnen we alleen waarnemen als mens zijnde. Want als mens heb je vaak een waardeoordeel over iets. Jouw ziel zit echter in eenheidsbewustzijn. Die vindt alles even waardevol.

Perfectie en imperfectie

Een ziel wil alleen maar leren, ontdekken, ervaren en groeien. That’s it. Alles is even interessant. Een bloemetje krijgen is voor een ziel, hetzelfde als een klap in je gezicht. Iedere ervaring telt. Een ziel heeft geen enkel waardeoordeel. Voor de ziel is gewoon alles perfectie. Maar als je de hele dag in een staat van perfectie leeft, dan kun je verdomd weinig leren. Dus heeft de schepping de illusie gecreëerd die zó levensecht is dat je het voor echt aanziet. En laten we wel zijn: er wordt in deze illusie genoeg geïntroduceerd wat imperfect is. Dualiteit vind je in zoveel smaken en soorten. Was het niet president Bush die zei: ‘Je bent ofwel vóór ofwel tegen ons’? Dat is bovenop de dualiteit ook polariserend. Polarisatie wordt ons momenteel dagelijks voorgeschoteld.

Carte blanche

Dualiteit vind je niet alleen op planeet Aarde, maar overal op andere planeten in het Universum. Echter heeft het hier een aparte betekenis, want hier is een carte blanche situatie. Hier is alles mogelijk. Het grootste drama en de grootste euforie kunnen plaatsvinden op deze planeet. Er is geen andere planeet in de hele schepping tot nu toe waar dat kan. De dualiteit hier is dus veel heftiger en extremer. We kennen het diepste zwart tot het helderste wit… op andere plekken ligt het meer tussen antraciet en licht grijs. Als er een carte blanche geldt, dan betekent dat vooral dat je hier grote stappen kunt maken om thuis te komen. Wat je in deze tijd in één dag kunt leren, moet je elders drie levens over doen. Je kunt alle kanten op.

Nadeel planeet Aarde

Het nadeel van de dualiteit op planeet Aarde is dat als je valt… val je hard. Voordeel is: als je groeit, groei je ook hard. Dan geldt eigenlijk: ‘If you can make it here, you can make it anywhere.’ Niks is zo moeilijk als hier rondlopen. Vergeet dat niet. Dus als je het zwaar hebt, dan is dat heel goed te begrijpen. Dualiteit heeft als functie imperfectie te introduceren, zodat we dus kunnen groeien. Als je de perfectie in alles ziet, kun je namelijk niet groeien.

Balans tussen het mannelijke en vrouwelijke

In de Nieuwe Balans Energie gaan we naar de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke. We gaan naar een wereld waar meer harmonie is. Dus ook die extreme dualiteit gaat hier veranderen. Wij groeien van een planeet met een crèche bewustzijn naar een middelbare school als bewustzijn. We hebben het niet meer nodig om de extremen te pakken. Maar de dualiteit blijft hier wel bestaan en planeet Aarde raakt zijn status van carte blanche kwijt.

Polarisatie en dualiteit

Op dit moment is polarisatie enorm aan de hand. Je wordt in hoeken gedreven, het is wij tegen zij in het extreem. Het is een eeuwenoude techniek: verdeel en heers. Zeg, we hebben toch nog duizenden kleuren meer dan zwart en wit? We hebben hier alle kleuren van de regenboog. Je hoeft helemaal niet zo stellig te zijn of tegenover je medemens te gaan staan. Toch is al die polarisatie eigenlijk precies wat we nodig hebben. Waarom? We zitten in een evolutionaire sprong. Vanuit die extreme dualiteit en polarisatie ontstaat in het midden een balans.

Aanpassen geblazen

Wij mensen zijn gewend aan ons comfortabele leventje en we willen geen concessies doen. ‘Als ik maar op vakantie kan.’ Als het aan ons ligt zijn we over 3.000 jaar nog geen stap verder. Maar hé, de schepping zet zijn planning door. Wat jij daar van vindt, is verre van relevant. Wij mogen ons aan gaan passen, niet het leven aan ons. Je hebt hier zelf voor gekozen. We mogen gerust denken dat we superieur zijn aan de schepping, maar dat is niet zo. Polariserend, hoe vervelend ‘t ook is, is een hoger plan bedoeld om ons te helpen met die evolutionaire sprong. Dit is precies wat er moet plaatsvinden.

We komen in een tijd waarin steeds meer mensen aan gaan voelen: ‘En nu is het genoeg geweest. Het stopt hier en nu.’ Tot die tijd hebben we altijd al veel over ons heen laten komen. Het leven zegt nu tegen jou: ‘Wanneer maak je nu eens een nieuwe keuze?’ Sommige mensen zijn bang dat we terug gaan naar de oertijd. Maar we gaan helemaal niet terug naar de oertijd. We gaan alleen naar een andere staat van zijn. Als je kinderen hebt, ken je het wel: ja, je levert zeker een stukje van je vrijheid (en slaap) in, maar je krijgt er zoveel moois voor terug. Deze situatie is niet anders. Hoe meer weerstand je hebt, hoe lastiger je het jezelf maakt. Dus beweeg mee, verander je perspectief en kijk welke innerlijke uitdagingen er voor je voeten liggen. Er ligt altijd wel iets voor je klaar. Ga maar naar je intuïtie. Luister naar je lichaam, 

Beweeg mee

Nu je weet dat die dualiteit en polarisatie hier zo extreem zijn, kun je bepaalde zaken misschien helderder zien. Het is onmogelijk en onnodig dat je in ene boven die dualiteit gaat zweven. Je hoeft je menszijn écht niet te ontkennen. Maar als je veel innerlijk werk doet, dan wordt het wel steeds lichter en beweeg je ook moeiteloos door deze complexe tijd. Zie dat dan maar als verlichting. Beweeg gewoon alvast een voetje richting verandering. Geniet van de reis.