Zoals eerder genoemd zitten we in een evolutionaire sprong, een enorme bewustzijnsverandering. We gaan van de ene periode van 13.000 jaar naar de andere: de Nieuwe Balans Energie. We worden vriendelijk verzocht door het leven om een beetje mee te bewegen. Te gaan veranderen. Wat?! Veranderen is voor sommige mensen als vloeken in de kerk. Daar hebben we helemaal geen zin in. Weet dat niet ieder individu soepeltjes mee gaat bewegen. Dat is ook niet de bedoeling. Je hebt ook wat tegengas nodig hè, om te groeien. Ieder op zijn of haar tijd. Het leven wordt alleen wel een grotere uitdaging als je alles met je hoofd blijft doen.

Dus als je een kriebeltje voelt om nieuwe dingen te ontdekken? Go for it. En niet altijd is het een gezellig kriebeltje… het kan ook enorm irriterende jeuk zijn hoe dingen nu in je leven gaan. Een zoektocht naar antwoorden. Verandering komt meestal niet vanuit een situatie die lekker voelt.

Vooraan in de schoolbank

We zitten bij Right Here behoorlijk op het voorste bankje van de Nieuwe Balans Energie. Dichter bij de bron kan haast niet. In het begin twijfelde ik wel eens over mijn eigen positie: ‘Dit bankje, ja? He-le-maal vooraan? Kan ik niet ergens achteraan gaan zitten, ietwat verscholen achter die anderen?’ Maar dat zou nu al geen optie meer zijn. Als je de onbeperkte mogelijkheden van die nieuwe tijd hebt ervaren, dan ben je compleet verkocht. Niet dat het dan allemaal rozengeur, maneschijn en tjingeltjangel is (verre van), maar er is geen weg meer terug. Alleen maar vooruit. Als een spiraal. Dus ik ga maar netjes zitten op dat bankje vooraan en ik doe mijn ding. Want ik wil dit voor geen goud missen.

Nieuwe Balans Energie

Samen met Wiljo Dirkx ben ik een boek aan het schrijven over de Nieuwe Balans Energie en we zijn ook bezig met een online project met twee andere mooie mensen. Hoe de samenwerkingen verlopen, is meer dan bijzonder. Dat zoiets kan, weten de meeste mensen niet. Die gaan op de solotour met plannen maken, deadlines bepalen en doelstellingen rammen. Alles bedenken met je hoofd. Het kan ook anders, met minder moeite. Wij creëren met het leven zelf. Voor Wiljo is dat hetzelfde als ademen. Voor mij is dat even wennen en mijn hoofd kan al een tijdje niet echt meer mee. Wat er dan overblijft? Je er aan overgeven. Vier woordjes die ik in 2 seconden had getypt. Echter, zo makkelijk is dat in de praktijk nog niet. Maar als het lukt, dan is het als fietsen voor de wind. Dan wordt alles je aangereikt. Het enige wat je hoeft te doen, is aanwezig zijn, in het nu. En dus dat hoofd wat stiller krijgen…

Het leven evolueert door

Het kan je niet ontgaan dat de druk in de wereld om ons heen oploopt. Daar kun je van vinden wat je wil, maar eigenlijk is dit precies de bedoeling. Er zit geen foutje in de schepping. Schrik niet van het woordje ‘schepping’. Ik ben zelf niet zo van kerken en het geloof. Al is er niks mis mee als je dat wel bent. Maar er is zoiets als een schepping, bron van het leven, Spirit, Source, God, het Universum of hoe je het ook wil noemen. Het goede nieuws: die levensenergie zit ook in jou. Je staat er niet los van. Maar de druk neemt dus toe. En dan hè… wat ga je doen? Helpen die oude pleistertjes om rustig te worden nog? Of is dit de tijd om naar je eigen uitdagingen te gaan kijken? Naar binnen te gaan. Te veranderen. In balans te komen. En dit geldt in principe voor iedereen. De schepping geeft niemand een voorkeursbehandeling. Er is geen easy way out, we gaan er gewoon doorheen. Hand in hand. Het leven evolueert door en wij ook. We gaan naar de Nieuwe Balans Energie.

Nog even over die druk

De druk neemt dus op veel vlakken toe. Dat vinden je ego en verstand misschien niet zo leuk. Maar toch ga je door die veranderende omstandigheden doen wat je hier kwam doen, op deze planeet. Je hebt het ergens zelf uitgezocht om nu te leven. Die toenemende druk kan zich uiten in je mentale gesteldheid, je emotionele zijn, je fysieke gesteldheid, in je gezin, in relaties, op het werk, in vriendschappen en in de samenleving. Het kan van alles zijn. Een combinatie van al bovengenoemde behoort ook tot de opties. Die toenemende druk duwt onderwerpen waar we naar mogen kijken, naar de oppervlakte. Natuurlijk niet om er vervolgens hard van weg te rennen. Maar om er doorheen te gaan, te doorvoelen en te helen. Dit gebeurt op kleine én grote schaal. Alles wat niet mee kan naar die Nieuwe Balans Energie, ettert naar boven. Dat wat ons niet meer dient. Ook systemen in de samenleving. Jahaaa, dat gaat impact hebben op je leven. Maar weet: de energie op Aarde is gewoon veranderd. De spelregels van het leven zijn gehusseld. De schepping wacht niet tot het jou uitkomt. Het leven vanuit je hoofd, forceren, afdwingen, pushen en controleren maakt plaats voor leven vanuit het hart, overgave, loslaten, power en nog veel meer. Hoeveel chaos er ook ontstaat, dit is voor ons hoogste goed.

Nieuwe-Balans-Energie

Haast je langzaam

We gaan dus van 100% alles met ons hoofd doen, naar nog maar 20 à 30%. We gaan dus weer leren varen op onze intuïtie. Je hoofd gebruik je alleen nog maar om mooie plannen in te koppen. Daar waar het ooit voor bedoeld was. Maar doe nou rustig aan. Niet meteen overdrijven. Dit gaat niet over één nacht ijs. Je kunt niet van het één op ‘t andere moment ALLE controle loslaten. Je kunt niet in ene volledig vanuit je intuïtie gaan leven. Dat gaat stapje voor stapje. Maar dat je het kunt, vrouw én man? Dat staat buiten kijf. Je hoeft niet hard te gaan werken of 101 opleidingen te doen. Misschien is juist jouw ding om het veel rustiger aan te doen. Het leven voorziet je de hele dag van situaties waarin je kan leren. Hoe blijf je bijvoorbeeld bij jezelf en ook nog een prettig persoon in de omgang, als je een weekendje met je schoonfamilie op pad gaat? Hoe ga je deze keer met die irritante collega om? Real life cases zijn er overal. Maar haast je langzaam.

Hoe die hele menselijk reis naar de Nieuwe Balans Energie er precies uit gaat zien, weet ik ook niet. Chaotisch? Pijnlijk misschien zelfs. Maar ook fantastisch, magisch en geweldig. Ik weet wel dat die energie er al is. En dat het een kwestie is van er voor openstaan, aan jezelf werken en je perspectief verbreden. Bovenal om de lol weer in het leven te vinden. Want we zijn het leven, en vooral onszelf en onze mening, bloedserieus gaan nemen. In die zin heb je het nog een klein beetje in eigen hand. We gaan veranderen, maar hoe pijnlijk het wordt, bepaal je zelf.

‘Change is never painful.
Only the resistance to change is.’