Laten we voorop stellen dat we geen fan zijn van de term spiritueel ontwaken. Dat klinkt net alsof de één bijzonderder is dan de anders. En dat is niet zo. Toch noemen we ’t voor het gemak zo. Oorzaken voor zo’n spirituele ontwaking zijn niet altijd leuk. Het kan een identiteitscrisis zijn, een scheiding, ontslag, burn-out, depressie, verlies, ziekte, een combinatie van al het bovenstaande of een ander rock bottom moment. Dat hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Zoveel mensen, zoveel situaties. En na die ontwaking… dan is het leven vast altijd magisch? Nee, hoor. Laten we eens een realistisch beeld neerzetten van spiritueel ontwaken.

Totale euforie na spiritueel ontwaken

Nadat er allerlei kwartjes zijn gevallen, kan er een gevoel ontstaan van totale euforie. ‘Hallelujah! Alles is energie. Iedereen is met elkaar verbonden. Alles is licht. Alle antwoorden zitten al in mij. Ik kan mezelf helen.’ Een prachtig, magisch gevoel dat spiritueel ontwaken. Je wilt het van de daken schreeuwen. Je bent in de overtuiging dat deze inzichten ie-de-reen kunnen helpen. Voor alle problemen een oplossing. Ja, dat is op papier misschien zo. Maar in de praktijk staat zeker niet iedereen hier voor open. Lang niet alle mensen staan op hetzelfde punt als jij en bovendien hoef je helemaal niemand te redden. Er zijn genoeg mensen die absoluut niet van plan zijn om te veranderen. En dat is ook goed. Nog liever lijden ze hun hele leven de pijn die ze kennen, dan iets nieuws te ervaren of bereid zijn om van mening te veranderen. Echter vergeten ze daarbij dat er een enorme shift gaande is en dat het vasthouden aan ‘t oude wel steeds pijnlijker kan worden.

Vlinder of mot? 

Hoe meer je weet, ziet, waarneemt en voelt, hoe ingewikkelder het kan worden. Hoeft niet. Sommige zaken worden juist heel helder en simpel. Vooral als je met niemand iets te maken hebt. Lekker in je eigen cocon. Maar goed, op een mooie dag stap je uit je cocon. Als een prachtige vlinder. In real life situaties met je familie, schoonfamilie, vrienden, collega’s, sportclubjes en allerlei andere mensen die heel anders in de wedstrijd zitten. Die situaties zijn de échte, grote leerschool. Dan blijk je toch nog geen vlinder te zijn, maar een bruine mot. Daar zit je dan met je spirituele ontwaken.

Spiritueel ontwaakt? Alles op losse schroeven

Je hebt heel duidelijk een leven voordat je spiritueel ontwaakt bent en daarna. Dat gaat allemaal niet in een vloeiende lijn in elkaar over. Het is erg blurry. Klopt het allemaal nog wel? Is je relatie nog in balans? Past je werk nog bij je? Klikt het nog met al je vrienden? Alles staat op losse schroeven. Je bent bereid om heel veel op te geven voor het nieuwe pad dat je bewandelt. De innerlijke drive is enorm. Maar doe vooral rustig aan. Er is namelijk geen finish. Het gaat om de hele reis en een wake-up call is geen call-to-action. Als jij je echt verbonden voelt met God, dan zul je ervaren dat haast of hysterisch gedrag niet echt iets is wat uit je hart komt. 

Praat geen Chinees

Als je met mensen praat die helemaal niet bezig zijn met spiritualiteit, mag jij je vocabulaire een beetje aanpassen. Je kunt namelijk niet van anderen verwachten dat ze begrijpen waar jij het over hebt. Dus begin niet over het downloaden van talenten van vorige levens in je onderbewustzijn. Of over kwantumfysica. Of over verschillende dimensies en dat het concept tijd een illusie is. Hoe leuk denk je dat dit gesprek wordt? Hou maar gewoon je mond. Alles wat je over bepaalde zaken zegt, is een soort van Chinees voor de meesten. Totaal niet te begrijpen. En dat maakt jou geen haar beter, dat is spiritueel ego.

Laat mensen naar jou toekomen

Pas als anderen zelf aangeven dat ze interesse hebben, kun je op de praatstoel gaan zitten en dan nog blijft het een kwestie van aanvoelen hoe ver je kunt gaan. Zo heb ik het zelf wel eens proberen uit te leggen: ‘Je bent een mens. Met een lichaam. Met een mind, je weet wel: je gedachten. Maar je bent ook een ziel. Het gaat mij vooral om die ziel. Wat weten we daarvan?’ Zelfs de meest intelligente mensen kunnen dan al afhaken. ‘Ziel? Flauwekul!’ Oké, dan weet je dat het niet het juiste moment is om aan te komen kakken met zinnetjes zoals: ‘Sterker nog: je bent een multidimensionaal wezen met een menselijke ervaring en jouw eigen gedachten creëren de realiteit.’ Overigens zit ik ook niet echt op die zinnetjes te wachten. Wees gewoon een oprecht en eerlijk mens.

Bloed, zweet en tranen

Het pad van bewustzijnsverandering of spiritueel ontwaken is dus niet alleen een feestje met magische unicorns, vlinders en glitters. Tjingeltjangel muziek in een Buddha houding. Het is meer een pad van bloed, zweet en tranen. Het is bovenal jezelf tegenkomen. Confrontaties aangaan. Patronen herkennen. Veel oude rotzooi opruimen. Vergeven. Loslaten (succes!). En de signalen worden steeds minder subtiel. Het is niet: ‘Zou je alsjeblieft hier eventjes naar willen kijken, als je misschien tijd hebt?’ Nee, situaties exploderen soms pijnlijk hard in je gezicht. Zeg lieve lezer, heb je hier al zin in? Klinkt dit ook als muziek in de oren? Leuk hoor dat spiritueel ontwaken.

Je bent het waard

Dat allemaal gezegd hebbende, is het ‘t absoluut waard. Het gevoel dat het leven lichter wordt, is fantastisch. Als je op het diepste niveau afrekent met bepaalde issues, krijg je die in ieder geval niet meer terug. De obstakels zijn namelijk het pad. Het proeven van de magie van de nieuwe wereld, maakt dat je voor altijd verkocht bent. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt dit aan. Lach om jezelf. Zoom uit en zie het grote plaatje. Las een pauze in. Je bent niet alleen. Als je eens wist hoeveel onzichtbare hulp je krijgt, zou je je nooit meer alleen voelen. En weet: je doet het eigenlijk allemaal zelf. Het is niet dat God jou persoonlijk straf geeft. Het is je eigen zielsplan. Dus je kunt wijzen naar een ander. But it is always you. It has always been you. 

You are the remedy

Paar wijze zinnetjes waar je misschien iets aan hebt:

 • Wees de observeerder in een situatie. Observeer ook jezelf, zonder oordeel. Klinkt makkelijk, is nogal next level.
 • Breath in. Exhale the bullshit.
 • Gun het jezelf om babysteps te maken. Veel babysteps samen zijn een grote stap. Je kunt niet van de ene op de andere dag je ego bypassen. En dat is ook uberhaupt geen doel. Je mag gewoon lekker mens zijn. Je bent het niet voor niks.
 • Kijk niet naar het pad van een ander. Alleen jouw unieke pad doet er toe. Vergelijken heeft geen enkele zin. Het is geen wedstrijd. Zet ook niemand op een voetstuk.
 • De mening van een ander over jou, gaat jou niks aan.
 • Jouw mening over een ander, gaat jou wel aan. Wat spiegelt de ander jou voor?
 • Ieders waarheid is even waar.
 • Respecteer ieders pad, maar luister wel naar je eigen grenzen.
 • Weet: het gaat om de reis, niet om de prijs.
 • Doe rustig aan. En nog een keer: doe rustig aan.
 • Jij kunt een ander nooit veranderen. Je kunt enkel zaadjes planten en zelf het voorbeeld leven. Door aan gras te trekken, groeit het niet harder. 
 • Zorg ervoor dat je zelf een fijne verbinding krijgt met het leven, het Universum, SPIRIT of God. Ga niet leunen op een ander mens. Het gaat om jou.
 • Heb vooral een dikke, vette berg liefde en compassie voor jezelf. En geduld.