Als ik iets geleerd heb, dan is het om niet alles klakkeloos aan te nemen. Oftewel: check your sources. Niet zomaar iets voor waarheid aannemen omdat het ergens staat en ook niet omdat iemand toevallig veel aanzien heeft. Dat geldt net zo goed voor jou: niet alles aannemen. Ook niet van mij. Voel ‘t zelf maar aan. Dat maakt je niet per se een paranoïde mens, je laat je gewoon niet zo snel meer iets vertellen. En zo leer je meer te vertrouwen op je eigen intuïtie.

Overload aan info

Het was schrikken dat er zoveel meer is dat we niet weten, dan wel. Zowel de mooie kanten van het leven, als hoe duister bepaalde systemen zijn. Als een soort sponsen nemen we alles op. Maar omdat ergens iets staat in een boek, op een website, op social media of omdat een autoriteit ’t zegt, maakt het nog geen feit. Want hoe leuk en handig zo’n telefoontje in je hand ook is, je kunt door die overload aan informatie compleet de weg kwijtraken. Iedere halve zool kan iets online zetten. Je kunt op iedere vraag een antwoord googlen. Binnen 2 seconden heb je 10 antwoorden. Ideaal en handig als je de weg niet weet. Maar hoe zit het met je innerlijke kompas? Daar heb je nét iets meer aan.

Vertrouwen op de wetenschap

‘Ik vertrouw gewoon de wetenschap.’ Ik was vroeger zo. Maar wat zei ik nou? Wat bedoelde ik met wetenschap? Ik bedoelde vooral: ‘Het interesseert me eigenlijk geen reet.’ Ik verdiepte me niet zo in bepaalde dingen. Maar wetenschap is een interessant iets, want van ieder onderwerp kun je wetenschappers vinden die A zeggen en wetenschappers die B zeggen. Dan heb je ook nog wetenschappers die C en X zeggen. Hoe kun je dan in godsnaam vertrouwen hebben in de ‘wetenschap’? Het is bijzonder wat wetenschappers allemaal ontdekt hebben. Er zitten hele knappe koppen tussen. Die informatie is meer dan waardevol. Dat staat buiten kijf. Maar er is geen universele, wetenschappelijke waarheid. Het is maar net aan welke wetenschapper of specialist je het vraagt. Bovendien is ‘Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend’, natuurlijk geen echte onafhankelijke wetenschap. Wetenschap is niet eenduidig.

Spirituele kletskoek

Maar waar luister je dan wel naar, hè? In de spirituele (online) wereld wordt er evengoed veel kletskoek verkocht. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar eigen waarheid. Toch vind ik dit altijd extra jammer. Er is al zoveel scepsis richting zaken die je niet kan horen, zien, ruiken, proeven of voelen. ‘Ik channel Michael Jackson, die zegt tegen mij dat jij 10 sessies bij mij moet boeken…’ Jaaaa ja. We zeggen niet dat ‘t niet kan, maar de meeste mensen zijn er bijzonder goed in om verkeerde zaken aan elkaar te knopen. Lang niet altijd slecht bedoeld. Maar soms is het echt een grote ego show. Het gaat er die mensen niet om of jij dichterbij jezelf komt en jouw verbinding, het gaat die mensen erom om zelf een podium te krijgen. Bovendien kunnen ze veel vertellen, maar hebben ze zelf geen connectie meer met hun familie en vrienden. Was dat nou écht de bedoeling van het leven?

Paar van de kletskoek dingen die ik gehoord heb

In mijn zoektocht naar van alles en nog wat, ben ik best veel gekke dingen tegengekomen. Zo vertelde iemand me: ‘Jij bent geduwd door de engelen om te incarneren.’ Kletskoek. Of je het hier nu leuk vindt of niet, het is geen foutje dat je nu leeft. Niemand wordt ‘geduwd.’ En al helemaal niet door engelen. Jouw ziel wil hier nu zijn. Waarom? Dat weet jij zelf, je bent op zoek naar het antwoord of je bent hier niet eens mee bezig en probeert gewoon te (over)leven.

En de allergrootste kletskoek die ik gehoord heb, is van iemand die heel dichtbij me stond en dat is: jij bent hulpeloos zonder mij. En nog erger, ik ben dat zelfs gaan geloven. Weet dat jij niet hulpeloos bent. Nooit geweest ook..

Universele waarheid

Er is dus zoiets als Universele waarheid. En dat is dat de schepping tot in het laatste puntje en de laatste komma perfect in elkaar zit. Alles klopt als een bus. Maar wij mensen ervaren dat héél anders. Zeker als we kijken naar een oorlog bijvoorbeeld. Toch zit daar ook perfectie in. Niets gebeurt zonder reden. Sommige redenen zijn op een scheppingsniveau. Al onze ervaringen creëeren weer een nieuw veld van bewustzijn. Het menselijke verstand kan hier vaak niet bij, dus er is een grote kans dat je het hier helemaal niet mee eens bent. Maar je intuïtie wel.

Je bent hier als mens om te ervaren wat imperfectie is. Je zit in de illusie dat je afgescheiden bent van de bron. Als die illusie er niet was, zouden we niet kunnen groeien. Dan zie je de perfectie in alles. Als je verder doorgroeit, zoals in de heroes journey, dan ga je het zien. Dan kijk je door de sluiers heen. Nu hangen er grootmoeders dikke fluwelen gordijnen voor. Je vergeet wie je bent. Je intuïtie is om er die universele waarheid te herkennen, leren en begrijpen. Het verstand is er voor om die universele waarheid toe te passen en daar naar te leven. Het is het uitvoerend apparaat. Dat is universele waarheid.

Maar goed: check your sources. Iets wat belangrijk is in deze tijd. Laat je vooral niet al te gek maken. En dat je die universele waarheid zo niet ervaart? Dat is 100% logisch. Geloof ook geen woord van dit artikel en voel het zelf aan.